Beleggen in de Dow Jones

dow jonesDe Dow Jones is de aller oudste aandelenindex van de verenigde staten. Hij is tot stand gekomen door een aantal redacteuren van de Wall Street Journal en de oprichter van Dow Jones & Company, Charles Dow. De bekende index staat ook wel beter bekend als de Dow Jones, de Dow 30 of simpelweg de Dow. De afkorting DJIA wordt daarnaast regelmatig gebruikt. Het woord "industrial" in de naam is vooral van historische waarde. Tegenwoordig zijn nog maar weinig ondernemingen in de index actief in industrie.

In tegenstelling tot de meeste andere indices is de Dow een prijs gewogen index. Dat betekent dat aandelen met een hoge absolute beurskoers een grote stempel drukken op de beweging. Dit is omstreden omdat aandelen met een lagere beurskoers, maar met een hogere beurswaarde door meer uitstaande aandelen, procentueel soms meer bewegen maar dit niet uitgedrukt zien in de index. Bewegingen van IBM en 3M hebben meer invloed op de stand van de Dow dan de giganten Exxon en Apple.

Daarnaast is het aantal van dertig aandelen in de index bijzonder weinig om aan te geven hoe de stand van de beurs is. Een ander kritiekpunt is dat niet alle dertig aandelen in de Dow gelijk bij opening van de beurs open gaan. De fondsen die open zijn worden meegerekend in de stand van de Dow op de nieuwe dag, en de aandelen die nog niet meegenomen zijn in de openingsronde worden op de slotkoers van de dag ervoor meegerekend. Zo zal men altijd zien dat de Dow meestal nabij onveranderd opent.