Dividend & beleggen: waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je gaat beleggen in aandelen, is dividend erg belangrijk. Maar wat is dividend nu eigenlijk precies? Wanneer krijg je dividend uitgekeerd? En wat is de beste strategie wanneer het aankomt op dividend en aandelen? In deze special lees je er alles over!

Wat is dividend?

Dividend is het deel van de winst dat de onderneming uitkeert aan haar aandeelhouders. Elke aandeelhouder krijgt een deel van deze winstuitkering. In deze uitgebreide special kan je antwoorden vinden op de volgende vragen:

Wanneer krijg je dividend?

Niet alle bedrijven keren dividend uit. Bedrijven kunnen zelf beslissen of ze dividend uitkeren. Wanneer ze dit doen, wordt vaak niet de gehele winst uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het is immers ook belangrijk om een deel van het geld aan te houden voor reserves en voor het doen van verdere investeringen.

Bij het uitbetalen van dividend zijn twee data van belang: de zogenaamde ex-dividend datum en de datum waarop het dividend wordt uitbetaald.

Dividend beleggen

Wat is de ex-dividend datum

De ex-dividend datum is de datum waarop wordt vastgesteld welke aandeelhouders recht hebben op het dividend dat wordt uitgekeerd. Je moet de aandelen dus op deze dag bezitten om in aanmerking te komen voor de uitbetaling van het dividend.

Na de datum waarop wordt vastgesteld wie er dividend ontvangen, daalt de koers doorgaans met de waarde van het dividend. Aan de hand van een voorbeeld kunnen we uitleggen waarom dit logisch is:

 • Voor ex-dividend: een aandeel is €10 waard, iedereen weet dat er op de ex-dividenddatum €1 dividend wordt uitgekeerd
 • De dag erna daalt de koers met €1 omdat je die dividend nu niet meer ontvangt binnen het aandeel.

Vanzelfsprekend kan de koers van het aandeel gewoon weer verder doorstijgen wanneer beleggers vertrouwen hebben in het bedrijf.

Uitbetaling van het dividend

De uitbetaling van het dividend gebeurt vaak enkele weken later. Er zijn twee manieren waarop dividend kan worden uitgekeerd:

 • Cashdividend: je ontvangt het dividend in cash bijgeschreven op je broker rekening.
 • Stockdividend: je ontvangt het dividend in de vorm van nieuwe aandelen.

Soms geeft een bedrijf je ook een keuze. Je kan er dan zelf voor kiezen of je het liefste cash of aandelen wilt hebben. Let erop dat sommige brokers extra kosten rekenen voor het uitbetalen van dividend.

Hoeveel belasting betaal je over dividend?

Zowel bij cashdividend als bij stockdividend betaal je belastingen. In Nederland geldt er een belastingpercentage van 15%. Dit geldt wordt automatisch ingehouden door het bedrijf dat het geld uitkeert. Bij je aangifte inkomstenbelasting kan je aangeven hoeveel dividend je hebt betaald. Dit bedrag wordt vervolgens van je inkomstenbelasting afgehaald.

Ook buitenlandse bedrijven houden belasting in. Het is vaak geheel afhankelijk van specifieke verdragen of je dit geld terugkrijgt en hoeveel je moet betalen. Op je aangifte inkomstenbelasting kan je eenvoudig invullen uit welke landen je dividend hebt ontvangen. De rest gaat helemaal vanzelf!

Belasting dividend

Hoe wordt het dividend vastgesteld?

Elk bedrijf hanteert een ander dividendbeleid. Hierbij wordt er steeds een afweging gemaakt tussen twee factoren:

 • Aandeelhouders: het bedrijf wil de aandeelhouders tevreden houden.
 • Groei van het bedrijf: het bedrijf heeft geld nodig om het bedrijf stabiel te houden.

Voor beleggers is enige stabiliteit van belang. Veel bedrijven gebruiken dan ook bijvoorbeeld ratio’s om enigszins duidelijk te maken hoe het dividend wordt vastgesteld. Bedrijven kunnen aan de hand van één van de onderstaande drie manieren het dividend jaarlijks vaststellen:

 • Er is geen vast beleid, het dividend is geheel variabel en afhankelijk van de situatie binnen het bedrijf.
 • Het dividend bedraagt een vast percentage, in goede tijden betaalt het bedrijf dan dus meer dividend uit.
 • Een bedrijf kan ook een stabiel dividend beleid hanteren, het dividend varieert dan niet veel ongeacht hoe goed het gaat met het bedrijf.

Elk normaal aandeel ontvangt een gelijk bedrag aan dividend. Er zijn echter speciale preferente- en prioriteitsaandelen die soms geen dividend uitkeren.

Is het verstandig om te beleggen in hoge dividend aandelen?

Het lijkt aantrekkelijk: beleggen in aandelen die een hoog rendement uitkeren. Toch is het belangrijk om hier een kanttekening bij te plaatsen. Het rendement op aandelen bestaat namelijk uit twee componenten: dividend en koersrendement. Wanneer de waarde van een aandeel stijgt, kan je hier ook winst mee behalen.

Het is voor bedrijven vaak belangrijk om nieuwe investeringen uit te voeren. Wanneer dit niet gebeurt, kan een bedrijf niet verder groeien. Het uitkeren van veel dividend zorgt er echter voor dat er minder geld over is voor verdere investeringen. Bedrijven die veel dividend uitkeren, beperken wellicht de mogelijkheden voor toekomstige groei.

Aandelen die veel dividend uitkeren worden ook wel dividendaandelen genoemd. Aandelen die vooral veel inzetten op groei en weinig tot geen dividend uitkeren noemen we ook wel groeiaandelen.

Voor wie?

Een hoog dividend, hoeft dus niet altijd te leiden tot het hoogste rendement. Voor wie zijn aandelen die een hoog dividend uitkeren dan vooral aantrekkelijk?

Aandelen met een hoger dividend zijn aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een relatief zeker, stabiel inkomen. Wanneer je genoegen neemt met een lager, maar vast rendementspercentage kan een stabiel aandeel als Shell uitkomst bieden. Een bedrijf als Shell heeft sinds de oprichting eigenlijk nooit minder dividend uitgekeerd.

Shell dividend

Shell is een bedrijf dat regelmatig een stabiel dividend uitkeert

Het beleggen in aandelen die veel dividend uitkeren is ook interessant wanneer je gelooft dat de koersen weinig zullen bewegen. Bij een stabiele koers kan je immers geen koerswinst behalen. Een hoog dividend zorgt er dan voor dat je alsnog een goed resultaat behaalt.

Het kan ook verstandig te zijn om te beleggen in aandelen die veel dividend uitkeren, wanneer je denkt dat het herinvesteren van dividend onverstandig is. Wanneer investeringen een negatief rendement behalen, kan het aantrekkelijker zijn om het geld direct op de rekening ontvangen.

De koers voorspellen

Je kan dividend gebruiken om de koers te voorspellen. Hiervoor is het belangrijk om eerst vast te stellen hoeveel dividend de gemiddelde belegger verwacht dat een bedrijf uitkeert. Ligt het percentage lager dan verwacht? Dan is de kans groot dat de koers zal dalen. Ligt het percentage juist hoger? Dan is de kans groot dat de koers zal stijgen.

Wanneer je dividend gebruikt om de koers te voorspellen, kan je ook naar andere factoren kijken. Het is bijvoorbeeld interessant om het dividend te vergelijken met het gemiddelde dividendrendement van andere bedrijven op de beurs. Ook kan je het dividend vergelijken met de opbrengsten van obligaties of andere ondernemingen uit de sector.

Bedenk dat beleggers altijd op zoek zijn naar de beste investering. Verwachten ze dat een ander bedrijf of een andere sector betere resultaten zullen opleveren? Dan is de kans groot dat ze vetrekken naar de concurrent. De prijs van het negatief beoordeelde aandeel daalt dan.

Wil je weten naar welke factoren je nog meer kunt kijken bij het voorspellen van de koers naast het dividend? Lees dan ons uitgebreide artikel over fundamentele analyse:

Fundamentele analyse

Juridische kenmerken en regels

Er zijn de nodige regels verbonden aan het uitkeren van dividend. Het is verstandig om deze door te nemen. Op die manier weet je wat je kan verwachten zodra je gaat beleggen in aandelen.

 • Dividend is een winstuitkering: het mag daarom alleen worden uitgekeerd vanuit winst en niet vanuit het eigen kapitaal of de wettelijke reserves.
 • Je mag geld lenen om dividend uit te keren. Het dividend moet echter nog steeds uit de winstreserves afkomstig zijn. Een lening is dus alleen acceptabel wanneer er onvoldoende liquide middelen zijn.
 • De aandeelhouders bepalen uiteindelijk het dividendbeleid.
 • Het is mogelijk om tussendoor dividend uit te keren: dit noemen we interimdividend.
 • Interimdividend moet ook afkomstig zijn uit de winst. Wanneer de winst plotseling veel lager uitvaalt, moet het interimdividend teruggevorderd worden.

Opties

Dividend heeft ook invloed op de koers van opties. Als houder van een optie heb je vanzelfsprekend geen recht op het dividend. Wel weet je dat op de ex-dividend datum de koers zal dalen. Dit heeft het volgende effect op opties binnen deze periode:

 • Callopties worden goedkoper.
 • Putopties worden duurder.