Beleggen in derivaten: hoe doe je dat?

Ben je op zoek naar hoge rendementen? Dan zijn aandelen of obligaties misschien niet snel of interessant genoeg voor je. Met derivaten kan je potentieel hogere rendementen behalen. In dit artikel bekijken we wat derivaten zijn, waar je het beste kunt beleggen in derivaten en welke type derivaten er bestaan.

Wat zijn derivaten?

Derivaten zijn financieel verhandelbare effecten. De waarde van een derivaat wordt bepaald door de onderliggende waarde. Een derivaat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een aandeel of een grondstof. Met een derivaat kan je handelen in een effect, zonder dat je het effect daadwerkelijk hoeft te kopen of verkopen. Maar hoe werkt beleggen in derivaten nu eigenlijk? En wat voor derivaten bestaan er? In dit artikel kan je alles lezen over investeren in derivaten!

Derivaten handleiding

Waar kan je het beste beleggen in derivaten?

Voor het beleggen in derivaten heb je een account nodig bij een online broker. Bij een online broker kan je eenvoudig speculeren door derivaten te gebruiken.

eToro: derivaten kopen en verkopen

Ben je op zoek naar een uitgebreider aanbod aan derivaten? Dan is eToro de beste keuze! Bij eToro kan je handelen in allerlei soorten derivaten: denk bijvoorbeeld aan CFD's en futures. eToro is een erg sterke, Nederlandstalige partij waar je tegen erg lage kosten belegt. Het openen van een account bij eToro is gratis.

Etoro aanmelden

71% van de retail beleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

eToro derivaten platform

Plus500: handel in CFD’s

Plus500 is één van de beste brokers voor het beleggen in CFD’s op aandelen, grondstoffen, valuta’s en opties. CFD’s maken het mogelijk om te speculeren op stijgende en dalende koersen. Bij Plus500 kan je de mogelijkheden gratis uitproberen met een demo. Dit maakt Plus500 de meest aantrekkelijke derivaten broker. 72% van de retailbeleggers verliest geld.

Plus500 aanmelden

Plus500 derivaten platform

Wat voor derivaten zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten derivaten. Hieronder kan je meer lezen over de bekendste types.

CFD’s

CFD staat voor contract for difference. Dit type derivaat maakt het mogelijk om in de prijs van bijvoorbeeld een aandeel te beleggen. Je krijgt het aandeel echter nooit geleverd. Een groot voordeel van dit type derivaat is dat je ook met kleinere bedragen kunt handelen in allerlei effecten. Het derivaat is relatief gezien eenvoudig te begrijpen, aangezien de prijs van een CFD gelijk is aan die van het onderliggende effect.

Beleggen in CFD’s brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Zo betaal je bij dit type derivaat direct de spread waardoor je met een negatief resultaat begint. Wanneer je in CFD’s gaat beleggen is het belangrijk om je margevereisten in de gaten te houden. Wanneer je dit niet doet kan je het volledige bedrag van je belegging verliezen. Wil je meer weten over CFD’s? lees dan ons artikel over CFD's: 

CFD cursus

Opties

Een ander bekend derivaat is de optie. Met een optie koop je het recht om een effect tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Een optie heeft altijd een bepaalde looptijd. Wanneer de looptijd verloopt, kan de optie zijn gehele waarde verliezen. Je kan met opties ingewikkelde strategische constructies opzetten. De waarde van een optie is lastiger vast te stellen aangezien deze niet één op één samenhangt met de onderliggende waarde.

Het is ook mogelijk om opties te schrijven. Je ontvangt dan een premie, maar je bent vervolgens wel verplicht om bepaalde effecten te kopen of verkopen tegen de vastgestelde prijs. Het schrijven van opties kan slecht uitpakken. Het is dan ook niet aan te raden om opties te schrijven wanneer je weinig beleggingservaring hebt. Wil je meer weten over opties? Lees dan ons artikel over opties:

Opties cursus

Futures

Futures hebben veel weg van CFD’s. Met futures kan je namelijk ook speculeren op een onderliggende waarde. Bij een future komen twee partijen tot een overeenkomst om een bepaalde hoeveelheid effecten te verhandelen tegen een bepaalde prijs. Een groot nadeel van futures, is het feit dat je erg vel geld nodig hebt om een positie in te nemen. De puntwaardes liggen hoog waardoor je verliezen snel kunnen oplopen. CFD’s zijn dan ook geschikter voor de minder vermogende belegger.

Wanneer een future verloopt, is er sprake van een verplichting tot afname. Bezit je de future nog? Dan moet je bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid olie kopen. Wanneer je handelt in futures via een broker, dan worden deze doorgaans gesloten voordat de daadwerkelijke levering plaatsvindt. In zeldzame gevallen kan de prijs van een future negatief worden. Dit gebeurde bijvoorbeeld met oliecontracten tijdens de coronacrisis.

Turbo’s of speeders

Turbo’s of speeders zijn derivaten met een vaste hefboom. Dit betekent dat de financiële hefboom achter het product een deel van het geld inlegt. Turbo’s hebben een stop niveau waarbij de positie automatisch wordt gesloten. Doordat er sprake is van een hefboom bij turbo’s, kan je een significant hoger rendement behalen. Het risico is vanzelfsprekend ook groter. Wil je meer weten over turbo’s? Lees dan ons artikel over turbo’s.

Warrants

Warrants hebben veel weg van opties. In tegenstelling tot opties, worden warrants echter uitgegeven door een financiële instelling zoals een bank. Met een warrant koop je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen. Doordat warrants worden uitgegeven door financiële instellingen, kunnen ze duurder uitvallen. Wil je meer weten over warrants? Lees dan ons artikel over warrants.

Swaps

Swaps zijn derivaten die gebruikt worden om een risico af te wentelen. Je kan met swaps bijvoorbeeld een bepaalde wisselkoers of rente vastzetten. De tegenpartij wil hiervoor vanzelfsprekend betaald worden. Swaps worden veel in het bedrijfsleven gebruikt. Dankzij het bestaan van swaps, kunnen bedrijven bepaalde risico’s afwentelen tegen een premie. Hierdoor kan een bedrijf een plotseling nadelige wisselkoers of rente overleven.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een variabele rente in te ruilen voor een hogere vaste rente. Op die manier heeft een bedrijf minder onzekerheid over de kosten.

Forwards

Een ander type derivaat is de forward. Een forward is vergelijkbaar met een future, maar wordt niet via de beurs verhandeld. Het risico van een forward is dan ook groter. Wanneer de tegenpartij niet kan leveren, kan je het volledige bedrag van je investering verliezen.

De risico’s van derivaten

Derivaten zijn erg populair. Toch nemen ze ook de nodige risico’s met zich mee. Wat zijn de voornaamste risico’s?

Aanwezigheid van een hefboom

Derivaten hebben bijna altijd een hefboomfactor. Dankzij de aanwezigheid van een hefboom, kan je met een kleiner bedrag een grotere positie innemen. Het gevolg van het gebruik van een hefboom is dat kleinere bewegingen uitvergroot worden. Wanneer een derivaat een hefboom heeft van één om tien kan je bij een stijging van de koers van één euro plotseling tien euro winst maken. Wanneer het echter de verkeerde kant opgaat, lopen je verliezen ook sterker op.

Marktrisico

Derivaten worden veelal vrij verhandeld op de beurs. Hierdoor kan de koers van een derivaat flink stijgen of dalen. Gaat het slecht met de economie? Dan is de kans groot dat het onderliggende effect van een derivaat daalt. Derivaten zijn verbonden met de onderliggende effecten waardoor de waarde van een derivaat ook afneemt. Hierdoor kan je een flink koersverlies behalen.

Risico om alles te verliezen

Bij derivaten heb je een veel groter risico om je volledige inleg te verliezen. Wanneer je een fonds koopt die de AEX volgt is de kans dat deze 0 euro waard wordt nagenoeg 0. Bij veel derivaten heb je echter een grote kans op grote verliezen. Een optie kan bijvoorbeeld geheel waardeloos worden wanneer deze aan het einde van de looptijd out of the money is. Bij een hefboomproduct kan je geld opraken waardoor een margin call een einde maakt aan je avontuur.

Kennis is key

Bij derivaten is kennis nog belangrijker dan bij bijvoorbeeld aandelen. Derivaten zijn complexere financiële producten waarbij je de werking goed moet doorgronden. Bij de handel in aandelen, hoef je alleen het betreffende aandeel te begrijpen. Bij de handel in een derivaat op een aandeel moet je het aandeel en het derivaat begrijpen. Deze complexiteit is niet voor alle beleggers weggelegd.

Counterparty risk

Gelukkig heb je als beurshandelaar niet echt te maken met het counterparty risk. In de werkelijkheid worden derivaten echter ook vaak buiten de beurs om geregeld. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een swap afsluiten om zich te beschermen tegen een hoge rente. Wanneer de tegenpartij echter failliet gaat, kan de partij die de swap heeft gekocht fluiten naar zijn centen. De kredietwaardigheid van een aanbieder speelt dan dus een belangrijke rol.

Wat maakt derivaten dan toch zo populair?

Derivaten zijn populair, omdat ze gebruikt kunnen worden om grote winsten te behalen. Dit zie je bijvoorbeeld in de film big short. Door derivaten in te zetten, kan je binnen hetzelfde tijdbestek en met dezelfde beursstijging tot wel dertig keer meer rendement binnenhalen. Als belegger wordt het nemen van risico’s beloond. De val is echter wel veel dieper.

Derivaten zijn ook populairder geworden doordat er steeds meer brokers zijn die het handelen in derivaten mogelijk hebben gemaakt. De software is steeds gebruiksvriendelijker geworden, waardoor de verschillende derivaten steeds toegankelijker zijn geworden voor het algemene publiek.

Beleggen in derivaten

Wat zijn de voordelen van derivaten?

Derivaten kunnen voor zowel beleggers als ondernemers voordelig zijn. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen van derivaten.

Je kan een hefboom toepassen

Bij veel derivaten kan je een hefboom toepassen. Met een hefboom kan je met een kleiner bedrag een grotere positie innemen. Je potentiële winst, maar ook je potentiële verlies nemen toe wanneer je een hefboom inzet.

Je kunt speculeren op dalende koersen

Wanneer je een aandeel op de ouderwetse manier koopt, kan je alleen profiteren bij een stijgende koers. Door gebruik te maken van bepaalde derivaten kan je short gaan. Wanneer je short gaan behaal je een positief resultaat bij een dalende koers.

Risico’s hedgen

Derivaten staan er om bekend dat ze risicovol zijn en goed inzetbaar zijn voor speculatie. In de praktijk kan je derivaten echter ook erg goed gebruiken voor het hedgen van je risico’s. Wanneer je verwacht dat de koersen gaan dalen, kan je een short positie innemen op bijvoorbeeld de Dow Jones. Wanneer de koersen dalen vang je de verliezen op. Je kan een derivaat op die manier als een verzekering inzetten.

Portfolio diversificatie

Wanneer je op een slimme manier spreiding inzet kan je de risico’s van je beleggingen verlagen. Door ook te beleggen in derivaten verspreid je je kansen over meerdere producten. Dit kan de winstgevendheid van je beleggingen ten goede komen.

Prijzen vastzetten

Ook in het economische verkeer hebben derivaten een belangrijke functie. Bedrijven kunnen derivaten bijvoorbeeld inzetten om zekerheid te verkrijgen over de prijs van een grondstof. Op die manier wordt voorkomen dat een bedrijf failliet gaat doordat ze de hoge kosten van een grondstof niet meer kunnen ophoesten.

Wat zijn de nadelen van derivaten?

Beleggen in derivaten brengt ook de nodige nadelen met zich mee. Hieronder bespreken we waarom je moet oppassen met de handel in derivaten.

Lastig om een waarde vast te stellen

Bij sommige derivaten is het vrij eenvoudig om de waarde te bepalen. Een CFD is bijvoorbeeld transparant en volgt de prijs van een aandeel één op één. Bij opties is dit lastiger. De waarde van een optie is lastig te bepalen waardoor het maken van een winstinschatting lastig kan zijn.

Complexe producten

Derivaten zijn vaak complexe producten. Het kost tijd om te begrijpen hoe alle type derivaten precies werken. Het is nooit verstandig om te beleggen in producten die je niet volledig begrijpt. Wanneer je gaat beleggen in derivaten, is het daarom belangrijk om voldoende onderzoek te doen.

Gevoelig voor vraag & aanbod

Vraag en aanbod kunnen de prijsontwikkeling van een derivaat sterk beïnvloeden. In 2020 kregen oliefutures bijvoorbeeld een negatieve prijs doordat niemand ze wilde hebben. Het is daarom extra belangrijk dat je de risico’s van derivaten goed begrijpt.

Faillissement (default)

Bij sommige derivaten bestaat er het risico op het faillissement van de tegenpartij. Dit is het geval wanneer het derivaat buiten de beurs om wordt verkocht. Onderzoek daarom altijd goed welke partij er achter een derivaat zit.

In de praktijk

Derivaten hebben een wat slechte naam gekregen. Toch hebben derivaten ook in de praktijk een nuttige functie. Zo kunnen bedrijven derivaten geven om belangrijke risico’s af te dekken. Wanneer er geen derivaten waren, was het eens stuk lastiger geweest voor veel grote bedrijven om hun onderneming te runnen. Zeker met de internationalisering van al het verkeer, is het belangrijk om de verschillende risico’s af te dekken.

Wat veel mensen ook niet weten, is dat je derivaten ook kunt gebruiken voor het minimaliseren van je beleggingsrisico. Opties kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als verzekering tegen een dalende koers. Je kan derivaten dus op allerlei strategische manieren inzetten om risico’s te verlagen. Bedenk echter dat elke verzekering geld kost. Je moet dit dus alleen doen wanneer je de kans op rampspoed groot acht.

Wil je het beleggen met derivaten eerst gratis en zonder risico uitproberen met een demo? Gebruik dan de onderstaande knop:

demo beleggen

Beleggen in opties: de complete handleiding

Ben je op zoek naar een hoger rendement en ben je bereid om daar meer risico’s voor te nemen? Dan kan beleggen in opties erg interessant zijn! Beleggen in opties kan al vanaf een paar honderd euro en je kan er behoorlijk wat geld mee verdienen...

CFD beleggen: wat is het en hoe doe je het?

CFD’s of contract for differences zijn erg populair geworden onder beleggers. Maar wat zijn CFD’s precies en hoe kan je erin beleggen? In dit artikel lees je alles over dit populaire derivaat. Waar kan je beleggen in CFD's? Je kan beleggen in...

Beleggen in warrants: hoe doe je dat?

Warrans zijn speculatieve beleggingsproducten die veel weghebben van opties. Maar wat zijn warrants precies en hoe kan je zelf beleggen in warrants? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het kopen en verkopen van warrants. Wat zijn...

Beleggen in turbo’s en speeders

Zoek je naar wat extra spanning? Is het normale beleggen niet snel genoeg? Dan kan beleggen in turbo’s of speeders uitkomst bieden! De turbo of speeder biedt een goed alternatief voor de future, maar deze toegankelijkheid komt wel met een risico...