Daghandel: geld verdienen met daytrading

Voor veel mensen klinkt daytrader worden als muziek in de oren. Wanneer je goed wordt in daghandel, kan je er goed geld mee verdienen. Maar hoe werkt daghandel in bijvoorbeeld aandelen eigenlijk en hoe kan je beginnen? In dit artikel lees je alles over geld verdienen met daytrading.

Daghandelaar worden: hoe doe je dat?

Voordat je geld kunt verdienen met daytrading, moet je natuurlijk eerst weten hoe je een daghandelaar kunt worden. Om een daytrader te worden heb je gelukkig niet erg veel nodig. Wat zijn de minimale vereisten om een daytrader te worden?

  • Je hebt een computer met internetverbinding nodig.
  • Je hebt minimaal 100 euro aan geld nodig.
  • Je hebt een account nodig bij een broker.

Daytraden doe je bij een online broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om snel bijvoorbeeld aandelen te kopen of verkopen. Een goede partij om aan de slag te gaan met daghandel is Plus500. Bij Plus500 kan je door middel van CFD’s orders plaatsen op zowel stijgende als dalende koersen. Bovendien kan je de mogelijkheden van daytrading uitproberen met een demo.

Met de onderstaande knop kan je een gratis demo account openen bij Plus500 (76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.):

Plus500 account openen

Wat doe je met daghandel?

Wanneer je begint met daghandel, speculeer je op stijgende en dalende koersen. Je kan bijvoorbeeld inzetten op een stijgende of dalende aandeelkoers. Wanneer je het koersverloop goed inschat, verdien je geld.

Je kan daytraden in allerlei soorten effecten. Aandelen zijn natuurlijk erg bekend. Je kan er ook voor kiezen om de daytraden in vreemde valuta’s of in indexen.

Bij daghandel heb je altijd twee opties:

  • Je kan inzetten op een stijgende koers.
  • Je kan inzetten op een dalende koers.

Doordat je zowel op stijgende als op dalende koersen kunt inzetten, kan je binnen elke marktssituatie geld verdienen wanneer je de juiste beslissing neemt. Het enige wat de daytrader nodig heeft is voldoende beweging en de kennis om er goed op in te spelen.

Hoe kan je geld verdienen met daytrading?

Het simpele antwoord is door vaker winst te maken dan verlies. Dit is natuurlijk een beetje flauw, maar het principe komt hier wel op neer. Veel dummies die beginnen met daytrading in Nederland maken echter direct een grote fout door dit principe te vergeten.

De meest voorkomende fout voor daytraders is dat ze verliesgevende posities te lang openhouden en winstgevende posities juist te vroeg sluiten. Dit komt doordat we allemaal een aangeboren angst hebben om te verliezen. Je wil je winst niet verliezen. En je houdt je verliezen juist te lang open omdat je het wilt veranderen in een winst.

Om geld te verdienen met daytraden zal je tegen dit instinct moeten vechten. Verzet je tegen de dwang om je verliezen onnodig lang open te laten en verzet je tegen de dwang om je kleine winsten direct te sluiten. Met de volgende tip zorg je ervoor dat je een succesvolle daghandelaar kunt worden.

geld verdienen daghandel

Daytrading tip: denk vooruit

Zoals je ziet is het niet extreem lastig om te beginnen met daytraden. Consistent geld verdienen als een beginnende daytrader is dat echter wel. Wanneer je succesvol wilt worden zal je een goed plan moeten opstellen. Alleen wanneer je constant vooruit denkt, zal je goede resultaten kunnen boeken.

Het eerste onderdeel van een daytrading strategie plan is het bepalen van een lange termijn doel. Hoeveel rendement wil je op jaarbasis behalen? Hoeveel geld stort je op je rekening? Wat doe je wanneer het een tijdje niet wil lukken? Ga je alleen maar daytraden of werk je er ook nog naast?

Vervolgens moet je regels voor jezelf opstellen. Onder welke voorwaarden open je een belegging? Welke risico : rendement verhouding is acceptabel? Wanneer sluit je een positie en wanneer neem je je winst.

Het is essentieel om alleen posities te openen waarbij je dit van tevoren hebt bedacht. Op die manier kan je tegen je emoties vechten. Door alleen maar strikt de opgestelde regels te volgen, kan je een goede strategie ontwikkelen waarmee je constant geld binnenhaalt.

daghandel plannen

Evalueer

Vervolgens moet je de daghandel als een onderneming runnen. Houd constant bij hoe je posities het doen. Bekijk waarom je verlies maakt op een positie. Was het gewoon pech? Zelfs wanneer je een positie opent om de goede redenen zal je positie reghelmatig verliesgevend zijn. Dat is onderdeel van het spel.

Behaal je echter consistent verlies en neemt het bedrag op je beleggingsrekening steeds vaker af? Dan is het verstandig om je eens flink achter de oren te krabben. Ga na of je strategie verkeerd is of dat je de strategie niet goed opvolgt. Het constant evalueren van je resultaten is enorm belangrijk wanneer je geld wilt verdienen met daghandel.

Korte daytrading cursus: strategie

Natuurlijk maakt strategie ook een belangrijk onderdeel uit van je daghandel. Je moet je regels voor het openen en sluiten van posities immers ergens op baseren. De meest gebruikte strategie voor daghandel is het gebruik van technische analyse. Je kijkt dan naar de grafiek en op basis van technische indicatoren besluit je om bijvoorbeeld een aandeel te kopen of verkopen.

Hierbij is de trend erg belangrijk. Wanneer de koers van een aandeel vooral stijgt, is het verstandig om met de trend mee te handelen. Wanneer de koers terug stuitert naar een weerstand (een niveau waar de prijs meerdere keren tegenaan botst) dan kan je daar een positie openen.

daytrading weerstand

Daarbij kan je ook gebruik maken van candlesticks. Candlesticks zijn een alternatieve methode om prijsontwikkelingen te laten zien. Een lijntje op een grafiek vertelt je namelijk niet zo veel. Met candlesticks kan je echter vrij accuraat bepalen of het waarschijnlijker is dat de koers gaat stijgen of dalen. Hoe je dit precies doet lees je hier.

Daghandel belasting

Belastingen zijn jammer genoeg een vervelende realiteit voor alle inwoners van Nederland. Toch heb ik goed nieuws voor jou als daghandelaar. Daytrading wordt namelijk gezien als belegging. Beleggingen vallen niet onder het hoge tarief in box 1. Je zal dan ook alleen maar over je totale vermogen belasting hoeven te betalen en dat deed je toch al.

Voor je daytrading belasting moet je kijken wat de waarde van al je posities op één januari bedraagt. Dit kan je vervolgens aangeven en hier betaal je de belastingen over.

Daghandel crypto

Cryptocurrencies zoals de Bitcoin en Ethereum zijn enorm populair. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel beleggers geld proberen te verdienen door actief te handelen op deze valuta’s. Een groot voordeel van het daytraden van bijvoorbeeld de Bitcoin is de enorme volatiliteit. Hierdoor kan je op een dag enorm profiteren van de forse koersschommelingen.

crypto daytrading

Toch neemt daghandel in Bitcoins ook de nodige risico’s met zich mee. Je kan je account eenvoudig opblazen wanneer je niet oppast. Verliezen van tientallen procenten zijn eerder regel dan uitzondering wanneer je een te hoge hefboom toepast.

Het is daarom aan te raden om een apart account te openen voor je daghandel in crypto’s gezien het erg speculatieve karakter van deze manier van beleggen.

Daytrader vacature

Niet iedereen wil of kan voor zichzelf beginnen als daytrader. Je kan dan ook op zoek gaan naar een vacature als daytrader. Op een site als deze kan je eenvoudig zien waar ze op zoek zijn naar traders. De eisen voor een positie als daytrader zijn wel hoog. Gezien het hoge salaris en de grote concurrentie moet je wel echt wat te bieden hebben.

Het kan daarom verstandig zijn om al te beginnen met oefenen door middel van een demo. Op die manier kan je laten zien wat je al bereikt hebt met een fictief kapitaal wat toch extra vertrouwen meegeeft.

Hoeveel geld heb je nodig?

Het is al mogelijk om met een bedrag van 100 euro aan daghandel te doen. Je moet hier echter niet al te veel van verwachten. Je hebt maar erg weinig ruimte om verliezen op te vangen. Bovendien ga je er niet van kunnen leven. Daghandel met 100 euro is daarom prima als oefening of als hobby, maar het gaat je geen hoog inkomen geven.

Wanneer je echt serieus aan de slag wilt heb je toch wel duizenden tot tienduizenden euro’s nodig. Bedenk dat een groter bedrag op je rekening je meer ruimte geeft waardoor je minder snel het volledige bedrag op je rekening verliest.

Daghandel heeft hoe dan ook een bovengemiddeld beleggingsrisico. Je loopt het risico om al je geld te verliezen. Wanneer je liever belegt met een lager risico kan je voor de lange termijn aandelen kopen.