Italië downgrade op weg naar fallisement?

Zondag 25 september 2011 - Italië begint steeds meer en meer in de problemen te komen. Daarom heeft Standard & Poor's vandaag de rating van Italië van A+ naar A verlaagd. Bovenop deze verlaging kreeg het land ook nog een negatieve voorspelling. Deze negatieve voorspelling impliceert dat een verdere downgrade niet uitgesloten is als de situatie niet verbetert. Er zijn twee redenen voor deze downgrade: de economische en de politieke situatie.

Economische positie Italië

schuldencrisis_italieOp economisch vlak stagneert de economische groei en is de concurrentiepositie van het land gedaald. Het land kan op economisch vlak in tweeën gedeeld worden:  het  industriële noorden en het onderontwikkelde zuiden van het land. Ondanks de vele programma's om deze verschillen weg te werken, zijn er geen zichtbare veranderingen waarneembaar.  

Daarnaast zullen de besparingsplannen de verschillen zeker niet verminderen. Vorige week heeft het Italiaanse parlement een besparingsplan goedgekeurd, waarmee er 54 miljard euro wordt bespaard in 3 jaar. Italië was verplicht dit plan op te stellen door de ECB en de EU om zo de druk van de financiële markten te verminderen. Op deze besparingen wordt met veel protest gereageerd door de bevolking.

Politieke ontwikkelingen

Ook op politiek vlak beleeft Italië zeer woelige tijden. Het vertrouwen binnen de regeringscoalitie is zeer fragiel en samenwerking tussen de oppositie en de meerderheid is nagenoeg onbestaande. Deze oppositie vraagt zelfs het ontslag van premier Berlusconi vanwege de talrijke schandalen en het feit dat hij er niet in slaagt een coherent beleid uit te tekenen dat het vertrouwen in de Italiaanse economie kan herstellen.

De premier van zijn kant noemt dit allemaal stemmingmakerij. Volgens hem liggen de kranten aan de basis van de downgrade omdat S&P zich vooral zou baseren op de negatieve artikelen die in de Italiaanse pers verschenen zijn.

Italië en Griekenland in de staatsschuldencrisis

Of de Italianen het nu willen of niet, hun lot is grotendeels verbonden aan dat van Griekenland.  Als Griekenland failliet gaat zal dit negatieve gevolgen hebben op de Italiaanse situatie. Het vertrouwen van beleggers zal dan verdwijnen waardoor de rente en als gevolg de spread verder zal oplopen. Ondanks ontkenningen van de Italiaanse regering zou Italië mogelijk ook hulp nodig hebben van het EFSF of het IMF. Enkel is de derde grootste economie van Europa redden een andere opgave dan een klein land als Griekenland redden. Daarom blijft ook de situatie in Spanje en Portugal zeer precair.