Gaat Griekenland failliet? | schuldencrisis

12 september 2011 - Hoe moet het nu verder met Griekenland? Deze vraag spookt al weken door de hoofden van de regeringsleiders, beleggers en het bestuur van de Europese Centrale Bank. Al weken worden op regelmatige basis berichten de wereld ingestuurd dat Griekenland aan zijn verplichtingen zal voldoen, gevolgd door geruchten dat er achter de schermen toch aan een faillissement van het land gewerkt wordt.

Fallisement niet langer een taboe?

Griekenland faillietPhilipp Rösler, minister van economie in Duitsland, gaf in een opiniestuk in Die Welt aan dat een faillissement van Griekenland niet meer tot de taboesfeer behoort. Dit voedt eerdere geruchten dat Duitsland een faillissement van het land verwachtte en zich hierop aan het voorbereiden is, ondanks het herhaaldelijk ontkennen van deze geruchten door bondskanselier Merkel.  

Het uiteindelijke doel is het stabiliseren van de Eurozone, om te voorkomen dat ook andere landen in de problemen komen.  Hiervoor zouden twee scenario's op tafel liggen. Het eerste scenario behoudt de Euro in Griekenland, het tweede gaat uit van een terugkeer naar de Griekse Drachme.  

In deze scenario's speelt het Europese stabiliteitsfonds een belangrijke rol. Zij zouden landen als Portugal en Spanje financieren in het geval de financiële markten na een Grieks faillissement ook het vertrouwen verliezen in deze landen. Daarnaast zouden ook banken die in de problemen komen door de afwaarderingen beroep kunnen doen op dit fonds.

De gevaren van een fallisement

Twee concrete vragen blijven onbeantwoord: Is een faillissement van Griekenland daadwerkelijk een optie, en gaat het EFSF voldoende middelen hebben om de nodige ondersteuning te bieden. De eerste vraag is cruciaal. Bij een faillissement kunnen verschillende landen in de problemen komen. De PIGS-landen omdat het resterende vertrouwen in deze landen dan volledig verdwijnt, maar ook Frankrijk komt dan in de problemen.  

De Franse banken hebben voor ongeveer 61 miljard euro in Griekenland uitstaan. Als het Grieks staatspapier niets meer waard is en de Franse banken dit moeten afboeken, zal dit het begin zijn van een tweede bankencrisis in Frankrijk.  

Deze blootstelling aan Grieks waardepapier is de reden waarom Moody's waarschijnlijk deze week de rating van enkele grote banken, zoals de Sociéte Generale en BNP Paribas, zal verlagen.  De tweede vraag blijft ook onduidelijk omdat de reactie van de markten op een Grieks faillissement niet te voorspellen is.  Eén ding is zeker: de redding van Griekenland is nog niet zeker.  De negatieve houding van het Griekse volk ten opzichte van de noodzakelijke besparingen, helpt de Griekse zaak allesbehalve.