Verdieping

Conclusie verdieping economische crissisen

In de conclusie beantwoorden we onze hoofdvraag: Wat waren de grote gevolgen van de crisis in de jaren 30 en hadden deze gevolgen voorkomen kunnen worden?

Het grootste gevolg van de crisis van de 30e jaren is het aan de macht komen van Hitler in Duitsland en daarmee indirect ook het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De machtsgreep van Hitler en het succes van de NSDAP zijn immers grotendeels te wijten aan de slechte economische situatie binnen Duitsland die ontstond door de beurskrach.

Doordat Hitler beloofde om deze problemen op te lossen won hij grote delen van het volk voor zich. Wanneer de crisis was voorkomen had de NSDAP veel minder aanhang gehad waardoor het zeer onwaarschijnlijk zou zijn dat Hitler aan de macht zou komen. Indirect zou daardoor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ook voorkomen worden.

Hitler wilde immers een derde rijk stichten en loste de economische problemen op door een grote oorlogsindustrie op te bouwen. De crisis geheel voorkomen zou niet mogelijk zijn, een neergang is namelijk een natuurlijke beweging in de conjunctuurgolf en is dus onvermijdelijk. Wel kon de omvang van de crisis beperkt worden: het vele speculeren met geleend geld op de beurs zorgde voor immens hoge en onrealistische prijzen van aandelen, en in zo’n geval kan een marktcorrectie niet uitblijven.

Het tegengaan van het met geleend geld speculeren of het preventief aanpakken hiervan zou de omvang van de crisis hebben beperkt. Met deze kennis kunnen toekomstige economische crisissen zoveel mogelijk voorkomen worden, het is dus van belang dat we leren van het verleden en deze informatie toepassen op hedendaagse maatschappelijke kwesties.