CFD beleggen: wat is het en hoe doe je het?

CFD’s of contract for differences zijn erg populair geworden onder beleggers. Maar wat zijn CFD’s precies en hoe kan je erin beleggen? In dit artikel lees je alles over dit populaire derivaat.

Waar kan je beleggen in CFD's?

Je kan beleggen in CFD’s bij een speciale CFD broker. We zullen kort bespreken wat de beste CFD beleggingsplatformen zijn. 

Plus500: gebruiksvriendelijke CFD broker

Plus500 is 100% geoptimaliseerd voor CFD’s. Bij deze partij kan je dan ook alleen maar in CFD’s beleggen. De software van Plus500 is erg gebruiksvriendelijk en je kan er handelen in CFD’s op alle bekende aandelen, grondstoffen, indexfondsen en valutaparen. Mooi aan eToro is dat je de mogelijkheden geheel gratis kunt uitproberen met een onbeperkte demo.

eToro aanmelden

Plus500 CFD platform

eToro: handel in CFD's en in aandelen

Een andere betrouwbare partij waar je in CFD’s kunt beleggen is eToro. Bij eToro kan je gebruik maken van geavanceerde analyse tools. Hierdoor is deze broker erg geschikt voor de meer serieuze belegger die actief aan daghandel wil doen. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demoaccount te openen bij eToro:

eToro aanmelden

eToro CFD software

71% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Wat is een CFD?

Een CFD is een derivaat. Dit betekent dat CFD’s altijd betrekking hebben op een onderliggende waarde. Dit kan bijvoorbeeld het aandeel Apple zijn. Vervolgens maken de partijen een afspraak om het verschil in prijs tussen de aankoopprijs en verkoopprijs met elkaar te verrekenen. Het handelen in CFD’s op het aandeel Apple heeft veel in overstemming met handelen in het aandeel Apple.

Hieronder zie je direct wat we allemaal bespreken in de handleiding over het beleggen in CFD's:

Hoe werkt beleggen in CFD’s?

Je kan beleggen in CFD's bij een online broker! Je hebt binnen de beleggingssoftware doorgaans twee opties:

 • Kopen: je verdient dan geld wanneer de onderliggende waarde stijgt.
 • Verkopen: je verdient dan geld wanneer de onderliggende waarde daalt.

Vervolgens bepaalt de koersontwikkeling van het onderliggende effect je resultaat. Wanneer je een CFD koopt op het aandeel Apple en de koers van Apple stijgt, verdien je geld. Daalt de koers? Dan verlies je juist geld.

Beleggen in CFDs

 

Een hefboom gebruiken

Een belangrijke functie van CFD’s, is het feit dat je gebruik kan maken van een hefboom. Dit betekent dat de broker een deel van het geld van de investering inlegt. De maximale hefboom die je in Nederland als particulier kan toepassen is één om dertig. Het beleggen met een hefboom heeft als voordeel dat je een hoger rendement kunt behalen. Het duidelijke nadeel is dat je ook een grotere kans op verlies hebt.

Tip: het gebruik van een hoge hefboom is altijd optioneel, je bepaalt dit zelf!

Maar hoe werkt dit precies bij CFD’s? Wanneer je een order plaatst vul je in met welk bedrag je wilt beleggen. Wanneer je duizend euro op je account hebt en je koopt voor €5.000 aan aandelen CFD’s dan pas je een hefboom van één om vijf toe. Maar wat betekent dit in de praktijk?

 • Stijgt het aandeel met 10%? Dan is je rendement nu 50%.
 • Daalt het aandeel met 10%? Dan is je verlies nu 50%.

Met een hefboom kan je dus met een kleiner bedrag een grotere investering doen. De consequentie is wel dat winst en verlies een stuk sneller gaan. Je moet dan ook oppassen voor een zogenaamde margin call.

Pas op voor de margin call

Brokers willen niet al hun geld verliezen, daarom hebben ze een bescherming ingebouwd. Bij het gebruik van een hefboom is er altijd een marge. Bij een hefboom van één om vijf is al het geld op je account verdwenen wanneer de positie 20% in waarde daalt.

Wanneer de positie 21% zou dalen, moet de broker extra geld toeleggen. Om dit te voorkomen, maken brokers gebruik van een margin call. Wanneer je saldo richting de 0 euro gaat, vraagt de broker je om geld bij te storten zodat de positie open kan blijven. Doe je dit niet? Dan zal de broker je posities sluiten om te voorkomen dat ze geld verliezen.

De margin call kan een erg vervelend verschijnsel zijn. Het is daarom belangrijk om goed te bedenken of je de verwachte daling voor de stijging kunt opvangen wanneer je een CFD koopt. Anders verandert een potentieel winstgevende positie in een positie die je het volledige saldo op je beleggingsrekening kost.

Margin call CFD

Gebruik een stop loss

Een goede manier om een margin call te voorkomen, is door gebruik te maken van een stop loss. Bij beleggingen in CFD’s kan je vrij eenvoudig een stop loss instellen. De stop loss geeft aan bij welk percentage aan verlies je automatisch je positie sluit.

Het is erg verstandig om altijd gebruik te maken van een stop loss. Op die manier kan je immers voorkomen dat één negatieve positie je gehele account opblaast. Let er wel op dat je extra moet betalen voor een gegarandeerde stop loss. Bij uitzonderlijke marktsituaties (denk aan een crash) kan een stop loss soms niet direct uitgevoerd worden. Bij een gegarandeerde stop loss zijn de extra kosten in dit geval voor rekening van de broker.

Hoe kan je orders gebruiken?

Naast de stop loss kan je bij CFD’s ook gebruik maken van orders. Met een order kan je een waarde instellen waarop je automatisch een bepaalde positie opent. Vervolgens kan je met de stop loss ervoor zorgen dat je verlies niet teveel oploopt. Je kan ook een take profit instellen wat het niveau is waarop je automatisch je winst pakt.

Door al deze zaken te combineren kan je de handel in CFD’s aardig automatiseren. Vanzelfsprekend is het belangrijk om eerst een uitgebreide analyse te doen. Zodra je echter weet wat je op welk moment wilt doen, hoef je niet meer de hele tijd achter je scherm te zitten. Dat scheelt weer vierkante ogen!

CFD order plaatsen

Het plaatsen van een order bij een CFD broker.

Profiteer ook van dalende koersen

Een ander voordeel van CFD’s, is het feit dat je ook kunt profiteren van dalende koersen. Dit doe je door short te gaan. Bij veel softwarepakketten kies je hiervoor de optie verkopen. Door een short positie in te nemen, profiteer je van een dalende koers van het betreffende aandeel of ander effect.

Door traditioneel aandelen te kopen kan je moeilijk profiteren van dalende koersen. De aanwezigheid van CFD’s maakt het dus mogelijk om beter te profiteren van verschillende marktomstandigheden.

Wat zijn de kosten van beleggen in CFD’s?

Natuurlijk kost beleggen in CFD’s ook geld. In de praktijk betaal je geen vaste commissies voor CFD’s. Dit is gunstig, aangezien ook kleinere investeringen interessant zijn. Wel betaal je bij beleggingen in CFD’s een zogenaamde spread. De spread is het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs. Afhankelijk van het volume kan de spread op een effect toe- of afnemen. Je transactiekosten zijn in percentage echter gelijk ongeacht het bedrag dat je investeert.

Ook moet je bij CFD’s rekening houden met financieringskosten. De broker stelt immers geld beschikbaar voor het aanhouden van de positie. Bij een hefboom van één om vijf is tachtig procent van het geld afkomstig van de broker. Hiervoor rekent de broker een dagelijkse financieringsrente.

De financieringsrente betaal je alleen wanneer je de positie over de nacht open laat staan. De percentages kan je altijd vinden bij de gegevens van het derivaat. Op dagelijkse basis vallen de transactiekosten vanzelfsprekend mee. CFD’s zijn echter niet het meest gunstig voor erg lange termijn beleggingen. De rente loopt al snel op tot een paar procent en dit gaat ten koste van het rendement.

Voorbeeld beleggen in CFD's

Een ander groot voordeel van CFD’s, is het feit dat beleggen in CFD’s makkelijk te begrijpen is. Dit komt doordat de waarde van bijvoorbeeld een aandeel gelijk is aan die van een CFD. Bij veel andere derivaten moet je flink gaan rekenen om te bedenken wat je rendement is. Bij een CFD is dit echter een stuk eenvoudiger. Laten we dit toelichten met twee voorbeelden.

In het eerste voorbeeld kopen we een CFD. Stel dat je een CFD op het aandeel Apple koopt. De prijs is nu 200 euro. Je hebt 200 euro op je rekening. Je koopt echter vijf aandelen en gebruikt dus een hefboom van één om vijf. Het aandeel stijgt vervolgens van 200 euro naar 220 euro. Je winst is in dit geval 20 euro per aandeel. Dankzij de hefboom heb je een positie op vijf aandelen waardoor je winst 100 euro bedraagt. In dit geval heb je een rendement behaald van 50% in plaats van 10%.

Je kan er ook voor kiezen om een CFD in te zetten om te speculeren op een daling van het aandeel Apple. In het vorige voorbeeld was de prijs van het aandeel Apple 200 euro. Ook nu heb je 200 euro op je rekening. Je koopt opnieuw vijf aandelen en gebruikt een hefboom van één om vijf. Het aandeel stijgt opnieuw van 200 euro naar 220 euro. Je verlies is in dit geval 20 euro per aandeel. De hefboom heeft er dus voor gezorgd dat je een verlies hebt behaald van 50% in plaats van 10%.

Wanneer je gaat beleggen in CFD’s bewegen winsten en verliezen dus een stuk sneller. Binnen de software van de broker kan je vaak live zien hoeveel winst of verlies je in euro’s hebt behaald. Het is echter slim om dit soort sommetjes te doen voordat je de positie daadwerkelijk opent. Op die manier kan je vaststellen of het rendement je risico rechtvaardigt.

Hedgen met CFD’s

CFD’s worden voor veel mensen voornamelijk gebruikt voor speculatie. Je kunt CFD’s echter ook goed gebruiken voor het hedgen van bepaalde risico’s. Denk je bijvoorbeeld dat de aandeelkoersen de komende weeg flink onderuit gaan? Dan kan je door een short positie in te nemen op een index als de AEX je risico afdekken.

 • Dalen de aandeelkoersen? Dan vang je het verlies op met je CFD positie.
 • Stijgen de koersen toch? Dan verlies je geen geld maar behaal je ook geen winst.

Het hedgen van je positie met CFD’s kan een stuk voordeliger uitpakken dan het verkopen en weer kopen van je gehele portfolio. Voor het kopen en verkopen van aandelen betaal je doorgaans transactiekosten.

Wat maken CFD’s nou interessant: de voordelen

 • Je betaalt geen vaste transactiekosten waardoor ze toegankelijk zijn.
 • Je kan gebruik maken van een hefboom en grotere winsten behalen.
 • Je kan inzetten op een dalende koers door short te gaan.
 • Met een stop loss kan je potentiële verliezen beperken.
 • Je kan de mogelijkheden met een demo uitproberen.
 • Je kan beleggen in allerlei bekende effecten.
 • Beleggen in CFD’s kan al vanaf 100 euro.

Nadelen van CFD’s

 • De margin call kan ervoor zorgen dat je de volledige inleg verliest.
 • Je betaalt financieringsrente over lange termijn posities.
 • Je verliezen kunnen zich snel opstapelen.

Conclusie speculeren met CFD’s

Beleggen of speculeren met CFD’s kan erg interessant zijn. CFD’s bieden veel flexibiliteit en mogelijkheden, waardoor het product aantrekkelijker kan zijn dan veel andere derivaten. Laat je echter niet foppen door de eenvoud op het eerste gezicht. Een CFD kan vies tegenvallen en wanneer je de verkeerde beslissing neemt kan je zomaar je volledige inzet verliezen. Oefen daarom eerst uitgebreid met een gratis demo. Gebruik de onderstaande knop om een gratis CFD demo te openen: 

Gratis demo

Veel gestelde vragen over CFD’s

Hieronder bespreken we veelgestelde vragen over CFD’s.

Wanneer moet je een CFD kopen?

Het kan slim zijn om een CFD te kopen wanneer je een sterke marktbeweging verwacht. CFD’s zijn ideaal voor speculatie op de korte termijn. Doordat je een hefboom kunt gebruiken, kan je met een kleinere belegging een groter resultaat behalen. Wel is het belangrijk om je belegging goed te timen. Wanneer je op het verkeerde moment een positie opent, kan je je volledige inleg verliezen.

Welke CFD kopen?

Je kan op bijna alles beleggen in CFD’s: aandelen, grondstoffen, indexfondsen en zelfs op bitcoins! Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke CFD je moet kopen of verkopen. Wanneer je net begint met de handel in CFD’s, is het verstandig om een CFD te kopen op een weinig volatiel effect. Dit kan bijvoorbeeld het valutapaar EUR/USD zijn.

Later kan je er juist voor kiezen om te handelen in sterk volatiele effecten. Dit kan bijvoorbeeld een CFD op de bitcoin zijn of een CFD op een optie. Wanneer je beleggingen op de goede manier timet kan je op de korte termijn een erg hoog rendement behalen.

Wat is een CFD simulatie?

Een CFD simulatie maakt het mogelijk om deze manier van handelen geheel zonder risico uit te proberen. Dit kan ideaal zijn wanneer je verschillende strategieën wilt uitproberen. Klik hier om direct verschillende CFD simulaties met elkaar te vergelijken.

Waar staat CFD voor?

CFD staat voor contract for difference. Met een CFD sluit je immers een contract af op het verschil tussen het moment waarop je de positie opent en weer sluit.

Staan CFD’s genoteerd op de beurs?

Je kunt CFD’s niet direct verhandelen op de beurs. CFD’s zijn namelijk niet gestandaardiseerd. CFD brokers kunnen zelf bepalen wat de voorwaarden en kenmerken van elk contract zijn. CFD’s kunnen dan ook verschillen op diverse kenmerken:

 • De minimum grootte van een contract
 • Waarop je het contract kunt afsluiten
 • Of het contract verloopt