CFD beleggen: wat is het en hoe doe je het?

CFD’s of contract for differences zijn erg populair geworden onder beleggers. Maar wat zijn CFD’s precies en hoe kan je erin beleggen? In dit artikel lees je alles over dit populaire derivaat.

Wat zijn CFD’s?

Een CFD is derivaat. Dit betekent dat CFD’s altijd betrekking hebben op een onderliggende waarde. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel Apple zijn. Vervolgens maken de partijen een afspraak om het verschil in prijs tussen de aankoopprijs en verkoopprijs met elkaar te verrekenen. Het handelen in CFD’s op het aandeel Apple heeft veel in overstemming met handelen in het aandeel Apple.

Wat leer je in deze handleiding over het beleggen in CFD’s?

Hoe werkt beleggen in CFD’s?

Beleggen in CFD’s bij een online broker is erg eenvoudig! Je hebt binnen de beleggingssoftware doorgaans twee opties:

 • Kopen: je verdient dan geld wanneer de onderliggende waarde stijgt.
 • Verkopen: je verdient dan geld wanneer de onderliggende waarde daalt.

Vervolgens bepaalt de koersontwikkeling van het onderliggende effect je resultaat. Wanneer je een CFD koopt op het aandeel Apple en de koers van Apple stijgt, verdien je geld. Het principe van CFD’s is dus erg eenvoudig!

Beleggen in CFDs

Waar kan je beleggen in CFD’s?

Je kan beleggen in CFD’s bij een speciale CFD broker. We zullen kort twee goede CFD brokers behandelen.

Plus500

Plus500 is 100% geoptimaliseerd voor CFD’s. Bij deze partij kan je dan ook alleen maar in CFD’s beleggen. De software van Plus500 is erg gebruiksvriendelijk en je kan er handelen in CFD’s op alle bekende aandelen, grondstoffen, indexfondsen en valutaparen. Mooi aan Plus500 is dat je de mogelijkheden geheel gratis kunt uitproberen door middel van een onbeperkte demo.

Plus500 aanmelden

Markets

Een andere betrouwbare partij waar je in CFD’s kunt beleggen is Markets.com. Bij Markets.com kan je gebruik maken van geavanceerde analyse tools. Hierdoor is deze broker erg geschikt voor de meer serieuze belegger die actief aan daghandel wil doen. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo account te openen bij Markets.com:

markets aanmelden

Een hefboom gebruiken

Een belangrijke functie van CFD’s, is het feit dat je gebruik kan maken van een hefboom. Dit betekent dat de broker een deel van het geld van de investering inlegt. De maximale hefboom die je in Nederland als particulier kan toepassen is één om dertig. Het beleggen met een hefboom heeft als voordeel dat je een hoger rendement kunt behalen. Het duidelijke nadeel is dat je ook een grotere kans op verlies hebt.

Tip: het gebruik van een hoge hefboom is altijd optioneel, je bepaalt dit zelf!

Maar hoe werkt dit precies bij CFD’s? Wanneer je een order plaatst vul je in voor welk bedrag je dit wilt doen. Wanneer je duizend euro op je account hebt en je koopt voor €5.000 aan aandelen CFD’s dan pas je een hefboom van één om vijf toe. Maar wat betekent dit in de praktijk?

 • Stijgt het aandeel met 10%? Dan is je rendement nu 50%.
 • Daalt het aandeel met 10%? Dan is je verlies nu 50%.

Met een hefboom kan je dus met een kleiner bedrag een grotere investering doen. De consequentie is wel dat winst en verlies een stuk sneller gaan. Je moet dan ook oppassen voor een zogenaamde margin call.

Pas op voor de margin call

Brokers willen niet al hun geld verliezen, daarom hebben ze een bescherming ingebouwd. Het is in ieder geval niet het plan van de broker om je verliezen op zich te nemen. Daarom heb je bij het gebruik van een hefboom altijd een marge. Bij een hefboom van één om vijf is al het geld op je account verdwenen wanneer de positie 20% in waarde daalt.

Wanneer de positie dan 21% zou dalen, moet de broker extra geld toeleggen. Om dit te voorkomen, maken brokers gebruik van een margin call. Wanneer je saldo richting de 0 euro gaat, vraagt de broker je om geld bij te storten zodat de positie open kan blijven. Doe je dit niet? Dan zal de broker je posities sluiten om te voorkomen dat ze zelf verlies maken.

De margin call kan een erg vervelend verschijnsel zijn. Het is daarom belangrijk om goed te bedenken of je de verwachte daling voor de stijging kunt opvangen wanneer je een CFD koopt. Anders verandert een potentieel winstgevende positie in een positie die je het volledige saldo kost.

Margin call CFD

Gebruik een stop loss

Een goede manier om een margin call te voorkomen, is door gebruik te maken van een stop loss. Bij beleggingen in CFD’s kan je vrij eenvoudig een stop loss instellen. De stop loss geeft aan bij welk percentage aan verlies je automatisch je positie sluit.

Het is erg verstandig om altijd gebruik te maken van een stop loss. Op die manier kan je immers voorkomen dat één negatieve positie je gehele account opblaast. Let er wel op dat je extra moet betalen voor een gegarandeerde stop loss. Bij uitzonderlijke marktsituaties (denk aan een crash) kan een stop loss soms niet direct uitgevoerd worden. Bij een gegarandeerde stop loss zijn de extra kosten in dit geval voor rekening van de broker.

Gebruik orders

Naast de stop loss kan je bij CFD’s ook gebruik maken van orders. Met een order kan je een waarde instellen waarop je automatisch een bepaalde positie opent. Vervolgens kan je door middel van de stop loss ervoor zorgen dat je verlies niet teveel oploopt. Je kan ook een take profit instellen wat het niveau is waarop je automatisch je winst pakt.

Door al deze zaken te combineren kan je de handel in CFD’s aardig automatiseren. Vanzelfsprekend is het belangrijk om eerst een uitgebreide analyse te doen. Zodra je echter weet wat je op welk moment wilt doen, hoef je niet meer de hele tijd achter je scherm te zitten. Dat scheelt weer vierkante ogen!

CFD order plaatsen

Het plaatsen van een order is eenvoudig bij een CFD broker.

Profiteer ook van dalende koersen

Een ander voordeel van CFD’s, is het feit dat je ook kunt profiteren van dalende koersen. Dit doe je door short te gaan. Bij veel softwarepakketten kies je hiervoor de optie verkopen. Door een short positie in te nemen, profiteer je van een dalende koers van het betreffende aandeel of ander effect.

Door traditioneel aandelen te kopen kan je moeilijk profiteren van dalende koersen. De aanwezigheid van CFD’s maakt het dus mogelijk om beter te profiteren van verschillende marktomstandigheden.

Wat zijn de kosten van beleggen in CFD’s?

Natuurlijk kost beleggen in CFD’s ook geld. In de praktijk betaal je geen vaste commissies voor CFD’s. Dit is gunstig, aangezien ook kleinere investeringen interessant zijn. Wel betaal je bij beleggingen in CFD’s een zogenaamde spread. De spread is het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs. Afhankelijk van het volume kan de spread op een effect toe- of afnemen. Je transactiekosten zijn in percentage echter gelijk ongeacht het bedrag dat je investeert.

Ook moet je bij CFD’s rekening houden met financieringskosten. De broker stelt immers geld beschikbaar voor het aanhouden van de positie. Bij een hefboom van één om vijf is tachtig procent van het geld afkomstig van de broker. Hiervoor rekent de broker een dagelijkse financieringsrente.

De financieringsrente betaal je alleen wanneer je de positie over de nacht open laat staan. De percentages kan je altijd vinden bij de gegevens van het derivaat. Op dagelijkse basis vallen de transactiekosten vanzelfsprekend mee. CFD’s zijn echter niet het meest gunstig voor erg lange termijn beleggingen. De rente loopt dan immers al snel op tot een paar procent en dit gaat ten koste van het rendement.

Eenvoud in de prakijk

Een ander groot voordeel van CFD’s, is het feit dat beleggen in CFD’s makkelijk te begrijpen is. Dit komt doordat de waarde van bijvoorbeeld een aandeel gelijk is aan die van een CFD. Bij veel andere derivaten moet je flink gaan rekenen om te bedenken wat je rendement is. Bij een CFD is dit echter een stuk eenvoudiger. Laten we dit toelichten aan de hand van twee voorbeelden.

In het eerste voorbeeld kopen we een CFD. Stel dat je een CFD op het aandeel Apple koopt. De prijs is momenteel 1000 euro. Je hebt 1000 euro op je rekening. Je koopt echter vijf aandelen en gebruikt dus een hefboom van één om vijf. Het aandeel stijgt vervolgens van 1000 euro naar 1100 euro. Je winst is in dit geval 100 euro per aandeel. Dankzij de hefboom heb je vijf aandelen waardoor je winst 500 euro bedraagt. In dit geval heb je dus een rendement behaald van 50% in plaats van 10 procent.

Je kan er ook voor kiezen om een CFD in te zetten om te speculeren op een daling van het aandeel Apple. In het vorige voorbeeld was de prijs van het aandeel Apple 1000 euro. Ook nu heb je 1000 euro op je rekening. Je koopt opnieuw vijf aandelen en gebruikt ene hefboom van één om vijf. Het aandeel stijgt opnieuw van 1000 euro naar 1100 euro. Je verlies is in dit geval 100 euro per aandeel. De hefboom heeft er dus voor gezorgd dat je een verlies hebt behaald van 50% in plaats van 10%.

Wanneer je gaat beleggen in CFD’s bewegen winsten en verliezen dus een stuk sneller. Binnen de software van de broker kan je vaak live zien hoeveel winst of verlies je in euro’s hebt behaald. Het is echter slim om dit soort sommetjes te doen voordat je de positie daadwerkelijk opent. Op die manier kan je vaststellen of het rendement je risico rechtvaardigt.

Wat maken CFD’s nou interessant: de voordelen

 • Je betaalt geen vaste transactiekosten waardoor ze toegankelijk zijn.
 • Je kan gebruik maken van een hefboom en grotere winsten behalen.
 • Je kan inzetten op een dalende koers door short te gaan.
 • Met een stop loss kan je potentiële verliezen beperken.
 • Je kan de mogelijkheden met een demo uitproberen.
 • Je kan beleggen in allerlei bekende effecten.
 • Het gebruik van CFD’s is vrij straight forward.
 • Beleggen in CFD’s kan al vanaf 100 euro.

Nadelen van CFD’s

 • De margin call kan ervoor zorgen dat je de volledige inleg verliest.
 • Je betaalt financieringsrente over lange termijn posities.
 • Je verliezen kunnen zich snel opstapelen.

Conclusie speculeren met CFD’s

Beleggen of speculeren met CFD’s kan erg interessant zijn. CFD’s bieden veel flexibiliteit en mogelijkheden, waardoor het product aantrekkelijker kan zijn dan veel andere derivaten. Laat je echter niet foppen door de eenvoud op het eerste gezicht. Een CFD kan vies tegenvallen en wanneer je de verkeerde beslissing neemt kan je zomaar je volledige inzet verliezen. Oefen daarom eerst uitgebreid door middel van een gratis demo.

Gratis demo