Beleggen met een beursspel: wat zijn de mogelijkheden?

Met een beursspel kan je beleggen geheel zonder risico uitproberen. Een beursspel is een game of simulatie waarmee de beurs één op één wordt gekopieerd. Aan de slag gaan met een beursspel kan erg goed zijn! Met een beursspel kan je immers beleggen in aandelen perfect uitproberen zonder dat je risico loopt om geld te verliezen. Maar wat zijn de mogelijkheden?

Beleggen met een demo

De meest populaire manier om de beurs te simuleren, is een demo account. Veel brokers bieden een gratis demo account aan. Met een demo account kan je het kopen en verkopen van aandelen uitproberen. De resultaten zijn gelijk aan de resultaten die je zou behalen wanneer je met echt geld belegt. De resultaten zijn in dit geval echter fictief.

Wanneer je het meeste wilt leren van een vergelijkbare simulatie, is het verstandig om aantekeningen te maken. Door goed bij te houden wat het effect is van de beslissingen die je neemt, kan je de perfecte beleggingsstrategie ontwikkelen. Wel is het verstandig om na succes niet direct een enorm groot bedrag te storten. Wanneer je met echt geld gaat beleggen, spelen emoties vaak een grotere rol.

Wil je weten waar je de beste demo kunt openen? Gebruik dan de onderstaande knop:

Demo beleggen

Aan de slag met een beursspel

Je kan er ook voor kiezen om te oefenen met beleggen door middel van een beursspel. Het verschil tussen een beursspel en een demo, is dat een beursspel niet kan worden omgezet naar een echte beleggingsrekening. Ook hoeft een beleggingsspel de beurs niet één op één te simuleren. Bij sommige beleggingsspellen beleg je zelfs in fictieve, niet bestaande aandelen.

Het bekendste Nederlandse beursspel is het beursspel van RTLZ. Met dit beursspel kan je leren beleggen in aandelen en sprinters. Je kan er gratis een account openen. De beste beleggers kunnen er zelfs een mooie prijs winnen. De hoofdprijs is op het moment van schrijven bijvoorbeeld een verzorgde reis naar New York. Wel is het jammer dat het nemen van grote risico’s op deze manier wel wordt aangespoord. Om in een korte termijn veel winst te maken moet je immers flinke risico; s nemen.

RTLZ beursspel

Het beursspel van RTLZ

Je kan ook in de appstore op zoek gaan naar een spel dat de beurs goed simuleert. Natuurlijk liggen deze simulaties nog verder van de werkelijkheid af. Met Landlord Tycoon moet je bijvoorbeeld een vastgoed imperium opbouwen. Een iets realistischer voorbeeld is Stock wars – virtual investing waarbij je kunt handelen in bestaande aandelen. Bedenk bij dit soort apps dat je een simulatie speelt en dat de resultaten niet overeen hoeven te komen met de werkelijkheid.

Echt geld beleggen

Veel mensen gebruiken een beurssimulatie om zich voor te bereiden om met echt geld te beleggen. Toch is het belangrijk om te onthouden dat beleggen met echt geld in de praktijk toch net anders werkt. Dit komt doordat geld automatisch emoties met zich mee brengt. Mensen die echt geld verliezen kunnen door deze klap soms foute beslissingen nemen. Voorbeelden hiervan die we vaak zien zijn:

  • Het sluiten van winstgevende posities uit angst om de minuscule winst te verliezen.
  • Het open houden van verliesgevende posities in de hoop dat ze toch winstgevend worden.

Beide beslissingen zijn vaak niet de beste. Bij beleggen is het belangrijk dat je de beslissingen neemt op basis van strategie en informatie. Gaat het goed met oefenen? Probeer dan echt beleggen eerst met een klein bedrag. Op die manier zorg je ervoor dat je de goede resultaten die je met het beursspel of de simulatie hebt behaald kunt vasthouden in de werkelijkheid.

Beleggen geen spel

Het is belangrijk om te onthouden dat echt beleggen geen spel is. Natuurlijk kan je beleggen uitproberen met een beleggingsspel. Natuurlijk kan je hier ook plezier aan beleven. In de praktijk is het echter belangrijk om te onthouden dat beleggen geen spel is.

Wanneer je met echt geld gaat beleggen, kan je geld verliezen. De kans dat het in het begin misgaat is groot. Beleg daarom alleen met geld dat je echt kunt missen en verwacht niet dat de resultaten die je behaalt in een beleggingssimulator één op één worden overgenomen.

Kortom, beleggen met een beursspel is 100% aan te raden… maar blijf realistisch en voorzichtig!