Beleggen bij een beursgang: wat kan je het beste doen?

Een beursgang of IPO is een situatie waarbij een onderneming de stap naar de beurs neemt. Dit gaat vaak hand in hand met een leuk feestje, champagne en een hoop spanning. Als belegger kan je mee profiteren van een beursgang door de juiste strategie toe te passen. Maar op welke manier kan je het beste beleggen wanneer er sprake is van een beursgang?

Wat kan je doen bij een beursgang?

Lees je goed in: de prospectus

Voordat je gaat beleggen tijdens een beursgang, is het belangrijk om je eerst goed in te lezen. Wanneer een bedrijf naar de beurs gaat, moet deze eerst een prospectus publiceren. Een prospectus is een document waar de belangrijkste informatie rondom de beursgang te vinden is. Maar wat moet er zoal in een prospectus worden geschreven?

  • Alle relevante cijfers rondom de onderneming: de huidige resultaten en prognoses.
  • Een overzicht van alle risico’s die samenhangen met de onderneming.
  • Een overzicht van alle partijen die een belang hebben bij de onderneming.
  • Een balans van het vermogen van de onderneming.
  • Een overzicht van de partijen die bij de emissie betrokken zijn.

Aan de hand van de prospectus kan je vaststellen of je gelooft dat het bedrijf een toekomst heeft. Dit is vooral belangrijk wanneer je van plan bent om de aandelen voor de lange termijn te kopen. Wanneer je vooral snel wilt profiteren van een beursgang, is het belangrijker dat je het sentiment in de gaten houdt.

Wat doet een bedrijf voor de beursgang?

Een bedrijf bereid een beursgang vaak goed voor. Het bedrijf wil natuurlijk niet dat de aandelen direct flink instorten om vervolgens nooit meer te herstellen. Daarom werken bedrijven bij een IPO vaak samen met een begeleidende bank. Die bank stelt een zogenaamde prijsrange vast aan de hand van de geldende vraag. Een aandeel kan bijvoorbeeld worden aangeboden met een range tussen de 20 en 28 euro.

Vervolgens vindt er een zogenaamde roadshow plaats. De bank gaat dan langs grote partijen om het bedrijf te promoten. Grote partijen zijn vaak institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en grote investeringsmaatschappijen. Door middel van de roadshow kan het bedrijf direct grote partijen vinden die de aandelen bij uitgifte overnemen.

Beursgang beleggen

Een beursgang gaat vaak hand in hand met het nodige spektakel.

Hoe kan je zelf meedoen aan een beursgang?

Je kan zelf meedoen aan een beursgang door je in te schrijven op een aandeel. Wanneer de aandelen worden uitgegeven, heet dit ook wel een aandelenemissie. Wanneer een beursgang goed verloopt, wordt deze vaak overtekend. Dit betekent dat de vraag hoger ligt dan het initiële aanbod van aandelen. Je zal dan ook niet het volledige aantal aandelen ontvangen waarvoor je je inschrijft.

Bedrijven doen dit overigens vaak expres. Ze hebben liever dat beleggers zich overschrijven. Na de lancering is de kans dan immers groot dat de koers direct flink stijgt. De vraag ligt immers hoger dan het aanbod en bij een hogere vraag stijgen de aandelenkoersen flink.

Kan je voorspellen hoe de beursgang gaat?

Bij beleggen is niets zeker. Je kan jammer genoeg ook niet voorspellen hoe een beursgang zal gaan. Soms komt er één en al goed nieuws uit en wordt de beursgang een fiasco. Een andere keer is niemand te spreken over een IPO en gaat de koers meerdere keren over de kop.

Sentiment is vanzelfsprekend belangrijk bij het voorspellen van het verloop van de beursgang. Bedenk echter dat grote institutionele partijen niet altijd aangeven dat ze grote aandelenpakketten gaan opkopen. Wanneer dit het geval is, kan de koers plotseling flink stijgen na de emissie. 

Wat is de beste strategie bij een beursgang?

Elke beursgang is natuurlijk anders. Toch kan je aan de hand van de statistieken bepalen wat de beste strategie is bij een beursgang. Je kan er vanuit gaan dat het bedrijf achter een IPO wil dat de koers direct explodeert. Het gebeurt dan ook vaak dat de eerste dagen van handel leiden tot een flinke stijging van de koers.

Op de langere termijn doet een beursgang het echter relatief gezien slechter. Het zou kunnen dat dit komt doordat er onder invloed van de roadshow en aandacht veel optimisme heerst over het aandeel. Wanneer het aandeel deze hoge verwachtingen vervolgens niet waarmaakt, daalt de koers weer.

Wanneer je van plan bent om veel op beursgangen in te zetten, dan kan het verstandig zijn om rekening te houden met het meest waarschijnlijke verloop van de beursgang. Het is dan slim om je in te schrijven op de beursgang. De koers stijgt immers vaker wel dan niet na de beursgang. Je kan na de eerste stijging het beste de aandelen weer van hand doen. De rendementen op aandelen die net een beursgang hebben doorgaan zijn de eerste paar jaar immers gemiddeld lager.

Actief speculeren

Het is ook mogelijk om actief te speculeren op een beursgang. Hiervoor maak je doorgaans gebruik van een derivaat. Met een derivaat zoals de CFD kan je inzetten op zowel koersstijgingen als koersdalingen. Een beursgang gaat vaak gepaard met bovengemiddelde volatiliteit. Door actief te handelen kan je zowel de bewegingen omlaag als de bewegingen omhoog meepakken.

Het is verstandig om actief beleggen eerst uitgebreid uit te proberen door middel van een demo. Er zijn verschillende brokers alwaar je gratis een account kunt openen, gebruik hiervoor de onderstaande knop:

Gratis demo