Hoe kies je de beste broker?

Voordat je gaat beleggen, moet je besluiten bij welke partij je dit gaat doen. In dit artikel begeleiden we je langs alle belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden voordat je een account opent bij een broker. Op die manier vind je de partij die het beste bij je past en behaal je een hoger rendement!

Waarom maakt de broker uit?

Bij brokers handel je steeds in hetzelfde product. Bij DEGIRO en Lynx beleg je bij beide in hetzelfde aandeel Philips of Heineken. Waarom moet je dan onderzoeken welke broker het beste is? Het antwoord is simpel: de kosten! De kosten verschillen sterk per broker en op jaarbasis kan je zo een extra rendement van een procent binnenhalen. Op de lange termijn gaat het al snel om een serieus bedrag dat je daardoor extra binnenhaalt. Naast het rendement kan je ook letten op:

  • Is de informatie die de broker uitgeeft correct?
  • Is de software gebruiksvriendelijk?
  • Worden de orders snel uitgevoerd?
  • Zijn er weinig storingen?
  • Is de broker betrouwbaar?
  • Biedt de broker extra educatie aan?

Op deonlinebelegger.nl hebben we de verschillende aanbieders uitgebreid vergeleken. Op basis van onze bevindingen kan je onze vergelijking bekijken. Klik hieronder om direct de beste brokers te vergelijken:

Brokers vergelijken

Waar kan je op letten?

Hoeveel advies heb je nodig?

Voordat je een broker account opent, zal je eerst moeten bedenken of je beleggingsadvies wilt ontvangen. Bij de meer traditionele banken zoals ING en Rabobank is het nog steeds mogelijk om beleggingsadviezen te ontvangen. Advies van een bankier is echter flink prijzig. De kosten die je betaalt voor dit advies zorgen er automatisch voor dat je een lager rendement behaalt. Het advies moet dan wel erg goed zijn voordat het je rendement positief beïnvloed.

Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om te beleggen bij een broker zonder advies. Via het internet kan je al snel voldoende adviezen vinden die je kunt toepassen op je beleggingen. Sommige mensen kiezen er daarnaast voor om door middel van een financieel adviseur een groter plan op te stellen. Dit kan wanneer je met grote bedragen gaat beleggen nog wel aantrekkelijk zijn.

Wil je leren hoe je zelf de beste beleggingsbeslissingen neemt? Dan kan je één van deze analyses toepassen op je beleggingen:

Individuele aandelen of beleggingsfondsen?

Het soort product waarin je wilt beleggen, bepaalt ook wat de beste broker voor je is. Wanneer je alleen in beleggingsfondsen wilt beleggen, is het soms niet nodig om een account te openen bij een broker. Je kan veel beleggingsfondsen goedkoper aanschaffen bij de partij zelf. Bovendien kan je dan voordelig periodiek een vast, laag bedrag beleggen zonder minimale kosten.

Wanneer je ook zelf aandelen wilt kopen en verkopen, is het nodig om een account te openen bij een online broker. Een online broker maakt het mogelijk om in allerlei financiële effecten te handelen. Maak eerst een lijstje van de effecten waar je vooral in wilt handelen. Op die manier kan je eenvoudig berekenen welke broker het voordeligst is voor je financiële plan.

Beste broker kiezen

Let op de kosten

Een broker berekent op verschillende niveaus kosten. De transactiekosten zijn natuurlijk het duidelijkst. Brokers rekenen vaak een vast bedrag plus een percentage over de orderwaarde. Bij de meeste brokers geldt er een minimum kostenbedrag. Vooral de minimale kosten zijn van belang voor beleggers die kleinere orders plaatsen. Wanneer de minimum kosten te hoog liggen, betaal je zelfs bij een lager kostenpercentage nog meer aan je broker.

Een andere kostenpost is de zogenaamde spread. Dit is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Niet elke broker is goed in het vinden van de beste prijs. Dit hangt onder andere af van de partijen waar de broker mee samenwerkt. De exacte spreads per broker zijn doorgaans lastiger terug te vinden dan de transactiekosten. Het loont daarom om zelf op onderzoek te gaan en om te kijken waar de spread het laagst ligt.

Een andere grote kostenpost zijn de servicekosten. Dit is een vast bedrag dat je over de waarde van al je beleggingen betaalt. Lang niet alle brokers rekenen meer servicekosten. Het is ook erg onhandig om servicekosten te betalen. Op die manier verlies je jaarlijks immers automatisch rendement, zelfs wanneer je niet veel nieuwe posities opent. Let erop dat sommige brokers ook een inactiviteitsbedrag rekenen wanneer je voor een langere tijd geen gebruik maakt van je rekening.

Let ook goed op de overige kosten die een broker rekent. Brokers kunnen bijvoorbeeld speciale kosten rekenen voor beleggingen in een vreemde valuta. Ook is het uitbetalen van dividend lang niet altijd gratis. Bij je zoektocht naar de beste broker, is het dan ook verstandig om de tariefstructuren eens uitgebreid door te nemen. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Tip: heb je een erg grote portfolio? Probeer dan te onderhandelen over je tarieven!

Wat maakt een broker de beste broker?

Naast de kosten zijn er ook andere factoren van belang bij het selecteren van de beste broker.

Het aanbod

Een broker waar je maar in twee aandelen kunt beleggen, is natuurlijk vrij waardeloos. Ga daarom goed na welke effecten worden aangeboden door de broker. Brokers bieden vaak ook verschillende financiële producten aan. Zo bieden niet alle brokers opties of CFD’s aan.

Educatie

Voor sommige mensen heeft educatie zeker een meerwaarde. Sommige brokers geven bijvoorbeeld cursussen of online webinairs waar je veel uit kunt halen. Ben je al ervaren of ga je liever zelf aan de slag? Bedenk dan dat je voor dit soort services vaak indirect meer betaalt via hogere transactiekosten.

Gebruiksvriendelijkheid

Is de software makkelijk te gebruiken? Kan je iemand bellen wanneer het verkeerd gaat? Zijn alle orders die je wilt gebruiken aanwezig? Bij het selecteren van de beste broker, is het belangrijk dat je een partij kiest die je de mogelijkheden aanbiedt die je nodig hebt.

Een broker account openen

Het openen van een account bij een broker is tegenwoordig een fluitje van een cent. Op de website van de broker vul je enkele gegevens in en voordat je het weet, plaats je de eerste order. Vaak moet je net zoals bij het openen van een bankaccount de nodige persoonlijke gegevens achterlaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bewijs van identificatie en adres.

Wanneer je op zoek bent naar de beste broker, kan het aan te raden zijn om meerdere gratis accounts te openen. Op die manier kan je de softwarepakketten met elkaar vergelijken en ontdek je welke partij het beste bij je past. Het is belangrijk om direct een goede keuze te maken. Het verhuizen van je effecten is immers veel werk en kan veel extra geld kosten.

Wil je weten bij welke partijen je het beste een account kunt openen? Op deonlinebelegger.nl geven we je een duidelijk overzicht!

Brokers vergelijken