Beleggingsfraude herkennen: pas op voor ponzi schema’s!

Beleggingsfraude komt jammer genoeg nog steeds regelmatig voor. Een veelgebruikte vorm van beleggingsfraude is het zogenaamde ponzi schema. Maar hoe kan je beleggingsfraude nu eigenlijk herkennen? En waar kan je wel betrouwbaar beleggen? We bekijken het in dit artikel.

Wat is beleggingsfraude?

Beleggingsfraude is het aanbieden van een illegaal, vaak niet bestaand beleggingsproduct. Het doel van de oplichter is om op een slimme manier geld te stelen van de nietsvermoedende belegger.

Hoe kan je beleggingsfraude herkennen

Let voordat je geld investeert altijd goed op de volgende signalen. Stop nooit zomaar ergens je geld in, ook niet wanneer kennissen of vrienden je aansporen om dit te doen. Goede kans dat ze zelf ook geen idee hebben waar ze aan begonnen zijn. Je kan zomaar met oplichting te maken hebben!

Een te hoog rendement

Malafide beleggingsproducten beloven vaak een enorm rendement tegen een laag of bijna geen risico. Bij echte beleggingsproducten zal altijd worden aangegeven dat er risico’s aan het product verbonden zijn. Er bestaat namelijk geen rendement zonder risico. Over het algemeen geldt dat risico en rendement samenhangen.

Uitkeringen zijn stabiel

Beleggingen zijn volatiel. De ene maand stijgen ze een paar procent en een andere maand dalen ze weer een procent. Vaste uitkeringen zijn dan ook niet erg waarschijnlijk bij een beleggingsproduct. Dit kan een duidelijk signaal van mogelijke beleggingsfraude zijn.

Je moet herinvesteren

Veel fraudeurs proberen je te overtuigen om je winst opnieuw in te leggen. Ze hebben je geld immers nodig om andere mensen uit te kunnen betalen. Het kaartenhuis moet niet vallen. Wanneer ze je opeens een hoger rendement aanbieden om erin te blijven investeren moet je goed uitkijken: er kan dan zomaar sprake zijn van beleggingsoplichting. 

Het toezicht ontbreekt

De meeste betrouwbare beleggingsproducten staan onder toezicht van de AFM. Is dit niet het geval? Dan hoeft het product niet direct frauduleus te zijn. Verdacht is het wel. Wanneer je twijfelt kan je ook altijd contact opnemen met de AFM.

Professionele indruk

Veel mensen hebben de verkeerde indruk dat bedrijven die beleggingsfraude plegen er ook shabby uitzien. In werkelijkheid investeren ze erg veel geld in mooie reclames en een professionele website. Ga daarom niet uit van uiterlijke schijn!

Ingewikkelde verhalen

Bedrijven die beleggingsfraude plegen, proberen dit vaak te verhullen door middel van een complex verhaal. Snap je er geen bal van? Ga dan niet je geld investeren. Investeer alleen geld in transparante beleggingsproducten die je volledig begrijpt.

oplichting beleggen

Bekende vormen van beleggingsfraude

Er bestaan natuurlijk ontzettend veel vormen van beleggingsfraude. We bespreken drie bekende vormen.

Ponzi scheme

Eén van de bekendste fraude schema’s is het Ponzi schema. Bij de Ponzi fraude moeten deelnemers een bedrag investeren. Vervolgens ontvangen ze periodiek een uitkering. Deze uitkeringen worden echter betaald van de investeringen van de nieuwe deelnemers.

Op de lange termijn is dit niet houdbaar. Er zijn immers steeds meer nieuwe deelnemers nodig om de uitbetalingen mogelijk te maken.

Piramideschema

Een variant op het ponzi scheme. Bij het piramideschema krijgen mensen geld uitbetaald voor het aanbrengen van nieuwe leden. Je moet dan ook goed oppassen voor vage kennissen die plotseling een bijzondere investeringsmethode hebben gevonden. Goede kans dat ze vooral aan je willen verdienen.

Boiler rooms

Ook boiler rooms zijn erg bekend. Een goed voorbeeld hiervan is te zien in de film Wolf of Wall street. Een boiler room probeert waardeloze aandelen te verkopen aan de hand van mooie verkooppraatjes. Uiteindelijk blijkt het aandeel vaak nagenoeg waardeloos.

Wat te doen bij fraude?

Je staat jammer genoeg vrij machteloos bij deze vorm van fraude. Het geld is vaak al verdwenen. Zelfs wanneer de daders gepakt worden, verlies je waarschijnlijk je volledige inleg. Toch is het verstandig om aangifte te doen bij de politie en bij de AFM. Op die manier kunnen de daders in ieder geval gevonden en berecht worden.

Waar kan je wel betrouwbaar beleggen

Gelukkig zijn er ook genoeg betrouwbare partijen waar je kunt beleggen. We hebben een duidelijk overzicht gepubliceerd van brokers alwaar je kunt beleggen in bijvoorbeeld aandelen of fondsen. Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je niet in een ponzi schema trapt!