Een beleggingscursus: slim of tijdverspilling?

‘Beleggen leer je met vallen en opstaan’, wordt vaak gezegd. Toch weten slechts weinig beginners weer op te krabbelen nadat ze hard onderuit zijn gegaan op de beurs. Een beleggingscursus brengt daar verandering in, beloven de aanbieders van dergelijke cursussen. Maar maakt zo’n cursus je wel een goede belegger? Of is het vooral een kostbare en tijdrovende inspanning?

Extreem duur

Een beleggingscursus hoeft niet extreem duur te zijn. Geen behoefte aan persoonlijke begeleiding en een strenge leraar die je huiswerk nakijkt? Dan ben je al meteen een stuk goedkoper uit. Voor een paar tientjes volg je een online beleggingscursus. Verschillende websites bieden zulke cursussen aan. De kwaliteit kan behoorlijk variëren, maar een goede cursus behandelt de theorie én praktijk.

Helaas is dat waar veel cursussen tekortschieten: ze vergeten de praktijk. Doodzonde, want beleggen leer je toch echt door het gewoon te doen. Een beleggingscursus die je alles leert over de theorie, maar je vervolgens zonder begeleiding de beurs op stuurt, is dus een waardeloze aankoop. Vergelijk het met fietsen. Zelfs als je precies weet hoe je moet trappen en sturen, leer je het pas na een paar lelijke vallen.

Geen garantie voor succes

Een cursus beleggen hoeft dus helemaal geen garantie voor succes te zijn. Dat wil niet zeggen dat het verstandig is om zonder enige voorbereiding te gaan beleggen. Het is belangrijk dat je goed weet hoe de producten die je gaat verhandelen werken, wat de risico’s zijn en welke fouten je echt niet mag maken. Dat soort zaken leer je in een beleggingscursus, maar kun je natuurlijk zelf ook achterhalen. Al vergt dat natuurlijk net iets meer tijd en inspanning.

Gratis beleggingscursus

Heb je geen zin om alle informatie zelf bij elkaar te zoeken? En wil je ook niet voor een cursus betalen? Dan kun je een gratis cursus beleggen overwegen. Deze zijn minder uitgebreid, maar brengen je in weinig tijd vaak op de hoogte van de belangrijkste zaken. Het nadeel van een gratis beleggingscursus is dat je niet begeleid wordt tijdens het beleggen in de praktijk. Dat is op zich geen ramp. De meeste succesvolle beleggers leerden het kunstje ook niet met een cursus. Veel oefenen levert je een stuk meer op.

En om nog even terug te komen op dat vallen en opstaan: je gaat gegarandeerd vallen. Zelfs de succesvolste beleggers verkopen aandelen met verlies. Het is de kunst om vaker op te staan.