Beleggen in goud: 4 manieren uitgelegd!

Beleggen in goud is nog steeds erg populair. Dit komt gedeeltelijk doordat goud vaak als veilige haven wordt gezien. In economisch onzekere tijden, stijgt de prijs van goud dan ook vaak. Maar hoe kan je nu beleggen in goud en op welke manier beweegt de prijs van goud? In dit artikel lees je er alles over!

Beleggen in goud: je opties

Er bestaan verschillende manieren waarop je in goud kunt beleggen. We spreken de belangrijke mogelijkheden.

Methode 1: door middel van derivaten

De populairste manier om te beleggen in goud, is door middel van derivaten. Een derivaat maakt het mogelijk om te speculeren op stijgingen en dalingen van de prijs van goud. Met een derivaat hoef je echter het goud niet zelf fysiek te kopen. Hierdoor bespaar je veel transport- en opslagkosten. Bovendien kan je ook profiteren van dalende goudprijzen. De beste broker om actief te handelen in goud, is Plus500. Je kan hier gratis een (demo) account openen (CFD service, 72% verliest geld):

Plus500 aanmelden

Methode 2: door middel van een fonds

Beleggers die voor de lange termijn willen beleggen in goud, kiezen vaak voor een fonds. Een goudfonds volgt de prijs van goud nauwlettend. Het is niet het doel van een goudfonds om de markt te verslaan, het fonds volgt alleen maar de goudprijs zo nauwkeurig mogelijk. Je kan beleggen in fondsen bij een online broker. Wil je weten welke online brokers er zijn? Gebruik dan de onderstaande knop:

Brokers vergelijken

Methode 3: fysiek goud kopen

Het is ook mogelijk om fysiek goud te kopen. Het geeft sommige mensen een veilig gevoel om fysiek goud op te slaan binnen je huis. Op die manier ben je absoluut 100% onafhankelijk van de grote banken. Het kopen van fysiek goud is echter niet het meest praktisch voor de belegger die het maximale rendement wilt behalen. De kosten liggen immers hoger en deze kosten verlagen het rendement.

Methode 4: aandelen in goudmijnen

Je kan er ook voor kiezen om indirect in goud te beleggen. Dit kan je doen door aandelen in goudmijnen te kopen. Vanzelfsprekend hangen de winsten van goudmijnen sterk samen met de goudprijs. Wanneer de goudprijs stijgt, neemt de winst van een mijn toe. Toch beïnvloedt de bedrijfsvoering de prijs van goud ook erg sterk. Wanneer je aandelen in een goudmijn koopt, moet je ook het achterliggende bedrijf goed onderzoeken.

goudmijn aandelen kopen

Succesvol beleggen in goud

Nu je weet hoe je kunt beleggen in goud, is het belangrijk om te kijken hoe je ook goede resultaten kunt bereiken. We behandelen de volgende zaken:

Waarom beweegt de prijs van goud

Net zoals bij alles waarin je kunt beleggen, beweegt de prijs van goud vooral door het spel van vraag en aanbod. Laten we beide kanten bespreken.

Het aanbod van goud

Het aanbod van goud heeft een bescheiden invloed op de prijs. Vanzelfsprekend daalt de prijs van goud, wanneer er plotseling veel meer goud wordt gevonden. Dit zou het geval zijn wanneer er een nieuwe goudmijn wordt ontdekt. Dit is echter vrij zeldzaam en gebeurt zelden.

Ook centrale banken bezitten veel goud en kunnen in theorie de markt overspoelen met goud. Dit doen ze echter niet. Centrale banken hebben namelijk onderling afspraken gemaakt over de hoeveelheden goud die verkocht worden.

De aanbodkant heeft dan ook maar een beperkte invloed op de prijs van goud. De ontwikkeling van de prijs van goud kan dan ook het beste verklaard worden aan de vraagkant.

Beleggen in goud

De vraag naar goud

De vraag naar goud wisselt namelijk veel sterker. Recente stijgingen in de vraag en de prijs van goud kunnen verklaard worden door de opkomst van nieuwe economieën. Grote reuzen zoals China en India zorgen ervoor dat de afzetmarkt steeds groter wordt. Bij een vergelijkbaar aanbod, moet dit op de lange termijn wel tot stijgingen leiden.

Goud wordt voor de rest veel gezien als een veilige haven. Goud heeft deze naam verkregen, doordat het edelmetaal vooral gekocht wordt in tijden van laag vertrouwen. Je ziet dan dat mensen goud als alternatief voor aandelen zien. De prijs van goud hoeft namelijk niet sterk te dalen wanneer de aandeelkoersen dat wel doen.

Het is wel belangrijk om de situatie goed te analyseren voordat je goud koopt. Goud is net zoals elke andere belegging niet 100% veilig. Je krijgt als belegger immers betaalt voor de risico’s die je neemt. Goud kan dan ook net zoals elke andere belegging plotseling flink instorten. Stop ook in slechte tijden daarom niet al je geld in goud.

Hoe de dollar roet in het eten gooit

Net zoals bij bijvoorbeeld olie, wordt ook goud genoteerd in dollars. Als Nederlandse belegger is je resultaat dan ook sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de dollar. Wanneer je in goud wilt beleggen, koop je dus eerst dollars voordat je in goud gaat beleggen. Hierdoor kan je bij een stijgende goudprijs alsnog een negatief rendement behalen.

Dit gebeurt wanneer de dollar minder waard wordt tegenover de euro. Je krijgt dan uiteindelijk minder euro’s terug voor hetzelfde bedrag aan goud in dollars. De dollar en de prijs van goud bewegen vaak in tegengestelde richting. Hierdoor kan een belegging in goud vrij nutteloos uitpakken. Een stijgende goudprijs maar een lagere dollarwaarde zorgt er immers voor dat je rendement verdwijnt.

Dollar goud

Wil je toch in goud beleggen en wil je dit doen met je euro’s? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te investeren in goudaandelen. Een andere optie is om tegelijk te speculeren op de prijs van de dollar. Dit kan je doen door middel van bijvoorbeeld CFD’s of put opties. Je kan deze instrumenten inzetten om te speculeren op een daling van de dollar.

Tip: meer weten over het strategisch gebruik van opties? Lees dit artikel!

Waarom je in goud zou moeten beleggen?

Nu wil je waarschijnlijk weten wat redenen zouden kunnen zijn om in goud te beleggen. Veel beleggers kiezen voor een belegging in goud, omdat het een manier is om het effect van inflatie tegen te gaan. Inflatie zorgt ervoor dat je met dezelfde hoeveelheid geld in de toekomst minder kunt kopen. Dit komt doordat de prijzen stijgen. Goud is minder gevoelig voor inflatie doordat er niet onbeperkt goud kan worden bijgedrukt.

Ook kiezen sommige mensen ervoor om in goud te beleggen, omdat ze het systeem niet vertrouwen. Wanneer alles omvalt, verwachten ze dat goud zijn waarde behoudt. Of dit echt zo is, moet natuurlijk maar blijken in de toekomst. Gewone gebruiksproducten zoals toiletpapier zijn dan wellicht veel meer geld waard.

Waarom je niet in goud zou moeten beleggen?

Er zijn ook genoeg redenen te bedenken waarom je niet in goud zou moeten beleggen. Het grootste nadeel van goud, is dat het geen direct rendement oplevert. Met aandelen ontvang je vaak dividend en dit dividend draagt bij aan je rendement. Goud zelf levert niets op en het is dan ook minder interessant om goud binnen je portfolio te hebben.

Over de lange termijn hebben aandelen het in het verleden dan ook beter gedaan dan goud. Dit zegt niets over de toekomst. Toch betekent dit wel dat goud tot nu toe niet de beste investering was. Je kan er natuurlijk alsnog voor kiezen om een deel van je vermogen in goud te stoppen.