Beleggen in edelmetalen

Edelmetalen spreken voor veel mensen tot de verbeelding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, staan ze bijvoorbeeld vaak mooi om je vinger. Je kan echter ook goed geld verdienen met het beleggen in edelmetalen. Maar op welke manieren kan je beleggen in edelmetalen? En in welke edelmetalen kan je het beste beleggen?

Hoe kan je beleggen in edelmetalen?

Er zijn verschillende manieren waarop je in edelmetalen kunt beleggen. We bespreken de beste manieren.

Door middel van een contract

Je kan ervoor kiezen om actief te handelen in de prijs van goud. Wanneer je dit doet, word je nooit daadwerkelijk de eigenaar van het goud. Je handelt echter wel in de achterliggende prijs van goud. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van opties of CFD’s. Deze manier van beleggen is vooral interessant voor mensen die actief willen speculeren op de prijs van een edelmetaal.

Je kan het beste actief handelen in goud CFD’s bij Plus500. Klik hieronder om een gratis demo account te openen bij deze broker (76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.):

Plus500 aanmelden

Investeren in een beleggingsfonds

Je kan er ook voor kiezen om door middel van een beleggingsfonds te investeren in edelmetalen. Er bestaan bijvoorbeeld EFT’s of indexfondsen die de prijs van een edelmetaal als goud of zilver nauwkeurig volgen. Er bestaan ook fondsen die zich specialiseren in mandjes met aandelen van bedrijven die zich bezig houden met bijvoorbeeld goud of zilver.

Om beleggingsfondsen te kopen, heb je een account nodig bij een broker. We hebben de beste broker accounts om goud te kopen voor je op een rijtje gezet:

Brokers vergelijken

Aandelen kopen

Het is ook mogelijk om aandelen te kopen van bedrijven die zich bezig houden met edelmetalen. Dit kunnen bijvoorbeeld mijnen zijn of bedrijven die sierraden maken. Bedenk wel dat je in een bedrijf belegt en niet in het edelmetaal zelf. Het is dan ook belangrijk om het bedrijf goed onder de loep te nemen. Op die manier kom je erachter of het bedrijf het financieel gezien ook goed doet.

Tip: Meer weten over aandelen kopen? Lees het artikel aandelen kopen!

Speciale bankrekening

Bij gespecialiseerde partijen kan je ook een zogenaamde edelmetaalrekening openen. Door middel van een edelmetaalrekening kan je edelmetalen zoals goud en zilver eenvoudig aankopen. Op die manier word je daadwerkelijk eigenaar van de edelmetalen. Je hoeft echter niet zelf toe te zien op bijvoorbeeld de opslag en het vervoer. Voor het beheer betaal je vaak wel een kostenpercentage.

Online of bij een juwelier

Er zijn ook genoeg fysieke manieren waarop je kunt handelen in edelmetalen. Je kan bijvoorbeeld gouden en zilveren munten en baren thuis laten bezorgen. Het is natuurlijk ook mogelijk om mooie sierraden aan te schaffen bij de lokale juwelier. Mensen die voor deze methode kiezen, zijn vaak geen professionele investeerders. De kosten van het verzenden en de kosten bij aanschaf zijn vaak dusdanig hoog dat ze het rendement teniet doen.

In welke edelmetalen kan je beleggen?

Er zijn verschillende edelmetalen waarin je kunt beleggen. We behandelen de meest bekende edelmetalen waarin je kunt handelen.

Goud: bron van zekerheid

Goud wordt door veel mensen als veilige haven gezien. Goud heeft dit image gekregen doordat de prijs van koud vaak stijgt, wanneer de prijzen van aandelen dalen. Toch is goud niet altijd veilig. De prijs van goud kan immers ook flink instorten. Toch is het edelmetaal nog steeds immens populair. Zelfs centrale banken van overheden bezitten veel goud. Wil je meer weten over beleggen in goud? Lees dan ons artikel over beleggen in goud.

Zilver: steeds meer toepasbaar

Zilver is minder edel dan bijvoorbeeld goud. Toch kan je ook met beleggingen in zilver goed geld verdienen. De vraag naar zilver zal in de toekomst waarschijnlijk verder stijgen. Dit komt doordat het edelmetaal ook goed als geleider kan worden gebruikt. Onder invloed van opkomende economieën in bijvoorbeeld Azië, zie je dan ook dat de vraag naar dit edelmetaal steeds verder stijgt.

Platina

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in platina. Je zal in tegenstelling tot goud en zilver nooit platina zien hangen om de hals van een mooie dame. Toch neemt de vraag naar platina steeds verder toe. Dit komt doordat ook platina een belangrijke rol speelt in de wetenschap en industrie. Bij een stijgende economie is de kans dan ook groot dat de waarde van platina verder zal toenemen.

Koper

De markt voor koper is relatief klein. Hierdoor kunnen er sterkere schommelingen plaatsvinden. Het edelmetaal heeft voldoende toepassingen. Zo wordt koper vaak gebruikt in combinatie met andere edelmetalen in sierraden. Ook zie je dat koper gebruikt wordt voor bijvoorbeeld bekabeling of het sluiten van ramen en deuren. Het is dan ook niet zo gek dat rovers soms koper van de rails afhalen… het kan zomaar een waardevolle belegging voor de toekomst zijn!

Beleggen in diamanten

Diamanten zijn natuurlijk prachtig. De markt is echter vrij ondoorzichtig en wordt door een relatief kleine groep mensen beheerst. Bovendien is een investering in diamanten niet altijd even ethisch. Het is erg lastig om te beleggen in diamanten, aangezien diamanten erg van elkaar verschillen. Beleggen in diamanten is daarom voor de meeste beleggers wellicht niet een erg goed idee.

Nog wat laatste tips

Bedenk dat edelmetalen in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen nooit dividend uitkeren. Ze leveren dan ook geen inkomen op. Wanneer je winst wilt maken met edelmetalen, moet je het volledig van de eventuele koersstijgingen hebben. Het goed timen van je beleggingen is daardoor nog belangrijker.

Verder hebben edelmetalen het over de lange termijn niet beter gedaan dan aandelen. Vanzelfsprekend had je wel prachtige resultaten kunnen behalen met lange termijn beleggingen in bijvoorbeeld goud en zilver. Wanneer je een hoog rendement wilt behalen, kan het echter verstandig zijn om niet grote bedragen in edelmetalen te stoppen.

Ten slotte is het vooral bij de daghandel in edelmetalen erg belangrijk om gebruik te maken van een stop loss. Op die manier voorkom je dat je bij een plotselinge schommeling je volledige inleg verliest. Derivaten dragen immers meer risico’s met zich mee en er bestaat altijd een mogelijkheid dat je het grootste deel of zelfs je volledige inleg verliest.

Beleggen in mijnbouwbedrijven

De laatste jaren is de belangstelling voor grondstoffen onder beleggers sterk toegenomen. Niet verwonderlijk gezien de sterk opgelopen koersen van bijvoorbeeld goud, zilver en olie. Grondstoffen zijn niet meer weg te denken uit een goed gespreide...

Beleggen in goud: 4 manieren uitgelegd!

Beleggen in goud is nog steeds erg populair. Dit komt gedeeltelijk doordat goud vaak als veilige haven wordt gezien. In economisch onzekere tijden, stijgt de prijs van goud dan ook vaak. Maar hoe kan je nu beleggen in goud en op welke manier...