Beleggen of investeren in Bitcoins: hoe doe je dat?

De Bitcoin heeft wel wat weg van een achtbaan. Soms beweegt de koers omhoog om weer eens flink omlaag te gaan. Het ritje heeft ook veel loopings en de cryptomunt ging regelmatig over de kop. Als slimme belegger kan je natuurlijk enorm profiteren van deze nieuwe hype. Maar hoe kan je nu eigenlijk beleggen in de Bitcoin en met welke risico’s moet je rekening houden?

Beleggen in Bitcoins handleiding

Hoe kan je beleggen in Bitcoins?

Actief handelen in de Bitcoin

Slimme investeerders hoeven geen fysieke Bitcoins te kopen om er winst mee te halen. Je hebt absoluut geen technische kennis nodig om te profiteren van de hype. Door gebruik te maken van een derivaat kan je namelijk speculeren op koersstijgingen en koersdalingen van de Bitcoin zonder dat je ze zelf moet aanschaffen.

Hiervoor kan je gebruik maken van een zogenaamde CFD broker. Een CFD broker is een partij die het mogelijk maakt om te speculeren op zowel een koersstijging als een koersdaling. Hierdoor kan je dus ook profiteren van sterk dalende koersen.

Een ander voordeel van handelen in Bitcoins door middel van derivaten, is het feit dat je ook gebruik kunt maken van een hefboom van één om twee. Wanneer je wilt speculeren op de waarde van een hefboom, hoef je slechts de helft van het bedrag op je rekening te hebben.

Wil je beleggen in Bitcoins en andere cryptocurrencies risicovrij uitproberen? Dat kan door een gratis demo te openen bij eToro (67% van de retailbeleggers verliest geld.):

eToro aanmelden

Investeren in fysieke Bitcoins

Heb je erg veel vertrouwen in de toekomst van de Bitcoin? Geloof je de goeroes die aangeven dat één Bitcoin in de toekomst misschien wel een miljoen waard is? Dan kan het verstandiger zijn om te investeren in Bitcoins door ze zelf te kopen. Gelukkig hoef je ook als je cryptocurrencies wilt kopen niet aan de slag met een vervelende wallet.

Je kan er namelijk voor kiezen om je Bitcoins te kopen bij een exchange die gespecialiseerd is in het verhandelen en opslaan van de munten. Op die manier hoef je je niet te verdiepen in de techniek en kan je toch profiteren van de vele koersschommelingen.

We hebben onderzoek gedaan naar de verschillende exchanges en daar kwam Bitvavo uiteindelijk uit beste uit de bus. Deze aanbieder van Bitcoins heeft veel moeite gestoken in de beveiliging. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar inloggen op je account vanuit een nieuw apparaat en je account wordt beveiligd door middel van een sms.

Het openen van een account bij Bitvavo is helemaal gratis en je kan al vanaf een paar tientjes een deel van een Bitcoin kopen of verkopen. Klik hieronder om gratis een account te openen bij Bitvavo:

Bitvavo aanmelden

Bitvavo Bitcoins kopen

Bij Bitvavo koop je fysieke Bitcoins op.

De risico’s van Bitcoins

Beleggen in Bitcoins komen zeker niet zonder risico’s. Laten we de belangrijkste even op een rijtje zetten!

De digitale inbreker

Bitcoins zijn gedecentraliseerd. Dit maakt ze kwetsbaar. Juist doordat de cryptomunten (redelijk) anoniem zijn en doordat er geen toezichthouder is, is een digitale bankroof eenvoudig uit te voeren. Wanneer een hacker slim genoeg is, rooft hij soms een heel handelshuis leeg. Het is daarom belangrijk om voldoende beveiligingsmaatregelen te nemen. Ook is het verstandig om je Bitcoins te verspreiden over verschillende aanbieders.

Erg speculatief

Een ander risico van de Bitcoin is dat deze erg speculatief is. Momenteel is er geen duidelijke onderliggende waarde. De Bitcoin heeft vooral waarde doordat er veel vraag naar is, maar het is nog erg onduidelijk of de hype waargemaakt kan worden. Je hebt met beleggingen in de Bitcoin dan ook een bovengemiddelde kans om een groot deel van je inleg kwijt te raken.

Geen toezicht

Het feit dat de Bitcoin gedecentraliseerd is, maakt de munt krachtig. Daarmee tart de Bitcoin immers het financiële systeem. Tegelijkertijd leidt dit er wel toe dat er maar weinig partijen zijn die enige invloed hebben op de munt. De AFM kan je bijvoorbeeld niet beschermen bij mistanden. Wanneer je gaat beleggen in Bitcoins, is het dan ook extra belangrijk dat je de situatie en de gevaren goed in de gaten houdt.

Daar staan potentieel gouden bergen tegenover

Het moge duidelijk zijn dat de Bitcoin een enorm risicovolle en speculatieve investering is. Daar staan natuurlijk wel potentieel gouden bergen tegenover. Het is niets voor niets dat zoveel mensen interesse hebben om één of meerdere Bitcoins te kopen.

In het verleden is al gebleken dat je goud geld kunt verdienen met de Bitcoin. Wanneer je in de vroege dagen voor een paar euro aan Bitcoins had gekocht, was je nu miljonair geweest. Een pijnlijke waarheid. Sommige mensen geloven dat de echte knal nog moet kopen en dat de munt ooit miljoenen waard zal zijn. Andere mensen zien de Bitcoin vooral als een hype die op een gegeven moment als een kaartenhuis in elkaar zal knallen.

Wanneer je actief speculeert of handelt op de koers van de Bitcoin, dan kan je daar wel goed geld mee verdienen. Dit komt doordat je ook de ritjes naar beneden kunt meepakken. De koers van de Bitcoin is enorm gevoelig voor geruchten. Dit komt doordat veel beginners investeren in Bitcoins. Die raken snel in paniek waardoor een kleine daling al snel kan leiden tot een behoorlijke krimp.

Beleggen in Bitcoins

Wat is een Bitcoin nu eigenlijk precies?

Voordat je gaat beleggen in de Bitcoin, is het verstandig om goed te begrijpen wat de Bitcoin nu eigenlijk is. De bitcoin is een zogenaamde cryptocurrency of cryptomunt. Dit is een nieuw soort digitaal betaalmiddel waarbij je zonder tussenkomst van een bank betalingen kunt doen. Er is dus geen centrale bank die invloed kan uitoefenen op de koers van de munt.

Een systeem van controleurs zorgt ervoor dat wanneer je een Bitcoin verstuurt, deze ook daadwerkelijk bij de juiste ontvanger aankomt. Elke controleur heet een zogenaamde node. Binnen het systeem slaan duizenden nodes steeds de actuele transacties op. Hierdoor is het erg lastig om het Bitcoin systeem te foppen. Daarvoor moet je immers tegelijk de gegevens op duizenden computersystemen aanpassen. 

De Bitcoin heeft dankzij dit systeem de nodige voordelen tegenover de meer klassieke valuta’s. Sommige voordelen zijn:

  • Je kan transacties (vrijwel) geheel anoniem uitvoeren.
  • Je kan wisselkoersen tussen landen elimineren met een Bitcoin.
  • Je kan snel geld verzenden naar elke plek op de aarde.
  • Je voorkomt dat een derde partij invloed heeft op je transacties.

De Bitcoin is naast een munteenheid en een speculatief element ook een idealistisch idee. De Bitcoin heeft dan ook de nodige positieve mogelijkheden. Zo kunnen mensen die in een land wonen met kapitaalrestricties hun geld door middel van een Bitcoin toch omzetten naar een andere valuta. Tegelijkertijd brengt de komst van de cryptomunten ook de nodige gevaren met zich mee. De anonimiteit van de Bitcoin wordt bijvoorbeeld ook omarmd door criminelen.

De koers van de Bitcoin

Wanneer je gaat beleggen in de Bitcoin, wil je natuurlijk weten hoe de koers zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Of de koers van de Bitcoin blijft stijgen, zal vooral afhangen van de positie die de munt weet te verwerven. Momenteel bestaan er veel verschillende soorten cryptomunten. Je kan dit zien als een strijdveld waarbij er slechts ruimte is voor enkele sterke cryptomunten.

De Bitcoin heeft momenteel een erg hoge waarde, doordat deze de eerste was. Wanneer er nog geen sterke concurrentie is, is het vrij eenvoudig om de nummer één te worden. Er bestaan momenteel echter genoeg cryptomunten die interessante extra functionaliteiten weten te bieden. Het zou zomaar kunnen dat de Bitcoin in de verre toekomst wordt vervangen door een cryptomunt die nu nog niet eens is uitgevonden.

Bitcoin koers

De Bitcoin prijs is altijd al erg volatiel geweest, er is al een top van $20.000 bereikt

Tot nu toe lijkt de Bitcoin het echter te overleven. Ondanks regelmatige crashes, krabbelt de cryptomunt toch steeds weer op. Na elke crisis lijkt er weer een nieuwe top te worden gevormd. Wat doe jij bij de volgende crisis? Koop je Bitcoins of kijk je alleen maar toe hoe andere mensen profiteren van de nieuwe stijging?

De stijging wordt verder aangezet door de beperkte voorraad Bitcoins die er is. Er zullen uiteindelijk nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt komen en het ontdekken of minen van een nieuwe Bitcoin wordt steeds lastiger. Bij een beperkt aanbod en een gelijke of stijgende vraag kan de prijs eigenlijk alleen maar omhoog. Wanneer de Bitcoin echter zijn positie als interessante cryptomunt volledig verliest, dan verdwijnt de vraag natuurlijk ook.

Laatste Bitcoin beleggingstips

Wanneer je voor het eerst gaat beleggen in Bitcoins, is het belangrijk om de volgende tips toe te passen. De belangrijkste tip is om altijd eerst een uitgebreide analyse te doen. Bedenk altijd waarom je wilt beleggen in een Bitcoin. De timing is essentieel voor het behalen van een goed rendement.  Stel daarom een plan op en introduceer enkele regels waarmee je kan bepalen of het een interessant moment is om Bitcoins te kopen. Dit kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van fundamentele en technische analyse.

Een andere tip is om je risico’s zo veel mogelijk te managen. Het feit dat Bitcoins risico’s met zich meebrengen is zeker en daar kan je jammer genoeg weinig aan doen. Je kan deze risico’s echter wel zoveel mogelijk managen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een stop loss in te stellen. Een stop loss is een niveau waarbij je een positie automatisch sluit wanneer een bepaalt verlies wordt bereikt. Bij derivaten brokers kan je gebruik maken van een gegarandeerde stop.

Ten slotte is het enorm belangrijk om voldoende te oefenen. Bitcoins zijn enorm volatiel en vrij complex. Voordat je begrijpt waarom Bitcoins stijgen en dalen ben je al aardig wat trades verder. Het is daarom slim om het handelen in Bitcoins eerst gratis en geheel zonder risico uit te proberen. Dit kan je doen door een gratis demo te openen bij een broker. Gebruik de onderstaande knop om je gratis Bitcoin demo aan te vragen:

Gratis demo