Beleggen op de beurs: hoe word je rijk?

Iedereen droomt er wel eens van om rijk te worden. Hoe zou je leven eruit zien? Cocktails zippend vanuit het dek van een cruiseschip? Avonturieren in verre jungles? Jammer genoeg blijven deze dromen voor veel mensen een ver van hun bed show. En dat is niet nodig! Door verstandig te beleggen op de beurs kan je miljonair worden. Maar hoe doe je dat? En wat heb je precies nodig?

Hoe je rijk kunt worden met beleggen

Op basis van de afgelopen eeuw kunnen we vaststellen dat de beurs eigenlijk altijd de beste beslissing was. Mensen die hun geld hebben belegd in de beurs hebben vaak fortuinen verdiend. Dit komt overigens niet doordat ze enorm slim of rijk waren. Nee, dit komt vooral door het principe van rente over rente.

Laten we even snel een kijkje nemen naar dit principe. Wanneer je aandelen koopt, ontvang je daar dividend op. Je kan dit dividend direct weer herinvesteren in aandelen. Vervolgens ontvang je over deze nieuwe aandelen ook weer nieuw dividend. Hierdoor groeit je vermogen dus exponentieel. Het eerste jaar krijg je bijvoorbeeld 8% dividend. Het jaar daarop ontvang je weer 8% dividend, maar dan ook op de eerder ontvangen 8% dividend. Op die manier blijft je vermogen groeien en word je langzaam rijk.

Rijk worden beurs

De stappen naar rijkdom

Wat heb je nodig om miljonair te worden?

Je hebt niet een enorm vermogen nodig om miljonair te worden op de beurs. Je kan al een flink vermogen opbouwen door een initiële storting van €25.000 te doen. Wanneer de beurzen net zo presteren als de afgelopen eeuw, dan heb je een goede kans dat dit bedrag binnen 25 tot 30 jaar uitgroeit tot een miljoen euro. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om iedere maand een kleiner bedrag te investeren. Het blijft hoe dan ook essentieel dat je het geld niet aanraakt voordat het doel wordt bereikt en dat je het dividend constant blijft herinvesteren.

Het beleggen zelf is tegenwoordig erg eenvoudig. Hiervoor heb je alleen maar een computer met internet nodig. In dit artikel gaan we vooral in op hoe je het beste kunt beleggen op de beurs. We bekijken hoe het mogelijk is om veel geld binnen te halen met beleggingen op de beurs. Wil je weten hoe je in de praktijk kunt beleggen in aandelen? Gebruik dan de onderstaande knop om hier meer over te leren:

Beleggen uitleg

En we moeten natuurlijk nog even een bijsluiter toevoegen: resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Je kan alleen een miljoen verdienen op de beurs, wanneer de resultaten blijven groeien. Er is geen reden om ervan uit te gaan dat dit niet zo is. Maar een flinke oorlog, klimaatveranderingen of een andere grote gebeurtenis kunnen natuurlijk roet in het eten gooien.

Feit blijft dat de beurs voor normale Nederlanders zoals jij en ik de beste beschikbare kans is om miljonair te worden. Maar hoe doe je dit nu precies?

De twee paden van de beurs

Wanneer je geld wilt verdienen op de beurs, kan je kiezen uit twee paden. Je kan ervoor kiezen om als passieve belegger aan de slag te gaan. Je verdient dan geld door een bepaalde beurs te volgen. Een tweede mogelijkheid is actief handelen op de beurs. Actief handelen of beleggen op de beurs is risicovoller, maar wanneer je het goed doet pluk je er wel de vruchten van. In de rest van het artikel behandelen we deze twee paden in meer details.

Pad 1: het passieve pad

Voor veel beleggers zal het passieve pad het beste zijn. Door de markt te volgen, laat je de markt eigenlijk voor je werken. Maar hoe doe je dit en wat zijn de voordelen van het volgen van de markt?

De markt volgen

Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om alle aandelen in de AEX constant op te kopen. Voor een passieve beleggingsstrategie, betekent dit echter nog steeds erg veel werk. Je moet dan immers constant aandelen kopen en verkopen en ook moet je bijhouden welke fondsen uit de AEX worden verwijderd. Dit is dan ook niet erg praktisch. Bovendien betaal je op deze manier constant transactiekosten.

Voor het volgen van de markt kan je beter gebruik maken van indexfondsen en trackers. Dit zijn producten die een bepaalde markt zoveel mogelijk proberen na te bootsen. Een computerprogramma zorgt ervoor dat de balans zoveel mogelijk intact blijft. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld uit de AEX wordt verwijderd, zorgt het fonds ervoor dat deze niet meer is opgenomen binnen de tracker.

Je kan in indexfondsen en trackers beleggen via een zogenaamde broker. Klik hier om te vergelijken welke broker het beste bij je past. Door te besparen op de transactiekosten, behaal je sneller het gewenste resultaat.

markt volgen

Voordelen van het volgen van de markt

Wanneer ja gaat beleggen op de beurs, kan het louter volgen van de markt erg voordelig uitpakken. Je profiteert onder andere van de volgende voordelen wanneer je ervoor kiest om de markt te volgen:

  • Je hebt er geen omkijken meer naar: 0% werkt, 100% profijt.
  • Een index zakt eigenlijk nooit terug naar €0, het risico is dus lager.
  • Je bespaart op de kosten: de beheerkosten liggen erg laag.
  • Je kan een tracker eenvoudig combineren met je eigen aandeelbeleggingen.

Er zijn allerlei soorten trackers waarmee je kunt beleggen op de beurs. Denk hierbij aan een tracker die de AEX of de Dow Jones volgt. Het is ook mogelijk om te beleggen op de gehele beurs door middel van een indexfonds dat een mandje van alle bekende aandelen samenstelt. Je kan je kansen verder spreiden door meerdere participaties in indexfondsen of trackers op te kopen.

Pad 2: de markt verslaan

Sommige mensen gaan liever op oorlogspad. Ze willen de markt verslaan. Dit type belegger neemt vaak grotere risico’s. Wanneer het goed gaat ben je eerder rijk dan beleggers die voor het eerste pad gaat. Wanneer je echter de verkeerde beslissingen neemt kan je ook een groter deel van je inleg verliezen. Deze categorie kan je dan ook het beste beschrijven als high pain, high gain.

Wat is de kans van slagen?

De kans van slagen ligt lager dan je misschien denkt. Om je heen hoor je misschien veel heldhaftige verhalen van mensen die het gelukt is om de beurs te verslaan. Deze verhalen komen echter vaak voort uit beschermingen van het ego en verkondigingen van halve waarheden. Neem deze verhalen dan ook met een korreltje zout of vraag om het trackrecord te zien. Pas zodra je het zwart op wit ziet is het waar!

Toch is er natuurlijk een kans dat je uitblinkt in beleggen op de beurs. Vele mensen falen, maar iemand als Warren Buffet bewijst dat het mogelijk is om de markt keer op keer te verslaan. Er zijn allerlei strategieën die je kunt toepassen die je kunnen helpen om een edge te hebben op de andere beleggers. Je kan hierbij denken aan:

Neem beleggen echter niet de lichtzinnig. Je moet echt een goede strategie ontwikkelen en een plan opstellen. Beleggen is simpel, maar goed beleggen op de beurs is een ander verhaal!

Markt verslaan

Voordelen van actief beleggen

Er bestaat een risico dat je de markt niet weet te verslaan. Toch zijn er de nodige redenen waarom het aantrekkelijk kan zijn om actief te beleggen op de beurs:

  • Je hebt volledige autonomie over je beleggingen.
  • Je kan beleggen in bedrijven en producten waarin je gelooft.
  • Je kan je beleggingen aanpassen aan de periode: meer defensief en later meer agressief.
  • Je kan een klapper slaan door in een relatief nieuw, onbekend aandeel te beleggen.
  • Je kan lekker opscheppen in de kroeg over je beurskwaliteiten.

Wanneer het je lukt om de markt te verslaan, ben je wel een beetje een baas. Het lukt veel professionele beleggers immers niet. Bedenk wel dat je pas de beurs hebt verslagen wanneer je consistent voor meerdere jaren positieve resultaten weet neer te zetten. Anders kan er immers ook sprake zijn van dom geluk!

Tip: actief beleggen en ook miljonair? Combineer anders actief en passief beleggen!

Beleggen op de beurs: miljonair of sloeber?

Het is nu duidelijk dat je miljonair kunt worden op de beurs. Hier hoef je niet uitzonderlijk slim voor te zijn. Het is vaak zelfs beter om de markt gewoon te volgen. Je hoeft er ook niet uitzonderlijk rijk voor te zijn. Een bedrag van €25.000 kan je al aardig op weg helpen.

Toch moet je er rekening mee houden dat het ook anders kan uitpakken. Wanneer je timing slecht is of de toekomst slecht verloopt, kan je doel wel eens verder uit het zicht zijn. Feit blijft echter dat je door je geld te investeren op de beurs je kans om rijk te worden significant vergroot. Op de spaarrekening blijft die kans in ieder geval nul komma nul.