Geld verdienen met beleggen in aandelen

Wil je ook geld verdienen met het beleggen in aandelen? Wil je ontdekken hoe je het beste in aandelen kunt investeren? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres! In onze beleggen in aandelen voor dummies uitleg leer je alles wat je moet weten over beleggen in aandelen voor beginners!

Hoe verdien je geld met aandelen?

Wanneer je een aandeel koopt, word je voor een klein deel mede-eigenaar van een bedrijf. Je mag bijvoorbeeld naar de aandeelhoudersvergadering om mee te beslissen over het beleid van het bedrijf. Voordat je gaat beleggen in aandelen, is het verstandig om het artikel wat zijn aandelen goed door te nemen. Op die manier weet je zeker dat je precies begrijpt wat aandelen precies zijn en begrijp je ook hoe ze werken.

Maar hoe kan je nu eigenlijk geld verdienen met aandelen? Dit kan op twee manieren:

Koerswinst

De eerste manier waarop je winst kan maken met aandelen, is door koerswinst te behalen. De prijs van een aandeel gaat constant op en neer. Wanneer je op het juiste moment investeert in een aandeel kan je een leuke winst behalen.

Dividend

Veel bedrijven keren ook een deel van de winst uit in de vorm van dividend. Je krijgt dit bedrag direct op je beleggingsaccount bijgeschreven. Je kan dit bedrag vervolgens opnieuw investeren of gebruiken voor andere dingen.

beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen

Nu je de basis van geld verdienen met aandelen begrijpt, is het belangrijk om te leren hoe je precies kunt beleggen in aandelen. Je kan ervoor kiezen om actief te handelen in aandelen of om te investeren in aandelen. We behandelen de twee methoden hieronder:

Actief handelen in aandelen

Sommige mensen willen snel geld verdienen met aandelen. Ze komen dan vaak terecht bij de handel in aandelen. Je stapt dan steeds voor de korte termijn in en uit bepaalde aandelen om de verschillende ritjes omhoog en omlaag mee te pakken. We noemen dit ook wel speculeren.

Toch is op deze manier beleggen in aandelen niet gelijk aan gokken. Je kan door een juiste strategie toe te passen namelijk wel degelijk geld verdienen met je beleggingen. Wanneer je actief handelt zijn er echter ook meer risico’s en wanneer je het verkeerd aanpakt kan je je volledige inleg verliezen.

Een goede partij om te beleggen in aandelen CFD’s is eToro. Bij deze broker kan je handelen door middel van een hefboom. Hierdoor kan je met een bedrag van bijvoorbeeld 100 euro een positie innemen van 1000 euro. Je winsten en verliezen bewegen daardoor een stuk sneller.

Je kan actief handelen in aandelen CFD’s gratis uitproberen bij eToro met een demo. (67% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.)

eToro aanmelden

Investeren in aandelen

Investeren in aandelen is een interessante optie voor de beleggers die de focus leggen op de lange termijn. Het is belangrijk dat je het geld dat je investeert in aandelen voor een langere periode kunt missen. Gemiddeld genomen stijgen aandelen al snel zes tot acht procent op jaarbasis. De variantie is echter erg hoog. Tijdens een crisis kan een aandeel fors dalen: soms tientallen procenten in een jaar!

Het kan dan lang duren voordat je aandelen weer groene cijfers laten zien. Geduld is bij deze manier van investeren dan ook een schone en essentiële zaak. Toch is investeren in aandelen op de lange termijn voor de meeste mensen de juiste keuze.

Het investeren in aandelen doe je bij een zogenaamde broker. Bij een online broker kan je eenvoudig aandelen kopen en verkopen. We hebben de beste brokers voor je op een rij gezet zodat je direct kunt beginnen met investeren in aandelen:

Beste brokers

Beleggen in aandelen voor dummies tips

Wanneer je nog geen ervaring hebt met het beleggen of investeren in aandelen, dan kan je deze tips goed gebruiken. Door deze tips toe te passen kan je je beleggingsresultaten sterk verbeteren en dus meer geld verdienen!

Spreiding of specialisatie?

Wanneer je gaat beleggen in aandelen moet je een onderscheid maken tussen spreiding en specialisatie. Spreiding is interessant voor de belegger die zijn geld wil investeren voor de lange termijn. Door te spreiden stabiliseer je je rendement en kan je jaarlijks een paar procent bijschrijven. Wanneer je je portefeuille goed spreidt, zorg je ervoor dat je een deel van je geld investeert in land A en een ander deel in land B. Ook investeer je niet al je geld in dezelfde markt.

Wanneer je actiever handelt, is het belangrijker om je te specialiseren. Je probeert dan de markt actief te verslaan. Hiervoor heb je een zogenaamde edge nodig. Een edge is een strategie waarmee je het beter kan doen dan de meeste andere beleggers. Je kan je dan het beste specialiseren in bijvoorbeeld Facebook of ING. Door je hier helemaal op toe te leggen kan je trends beter voorspellen en zal je betere beleggingsresultaten neerzetten.

Belangrijke beleggen in aandelen tip: niet voorspellen

Veel beginners denken onterecht dat ze de aandelenmarkt moeten voorspellen. Dit is echter niet de sleutel tot succes. Probeer wanneer je gaat handelen in aandelen dan ook niet de markt één op één te voorspellen. Het doel van je belegging is immers alwetend zijn. Nee, het doel is om het liefst zoveel mogelijk geld te verdienen met je aandelen.

Om dit te bereiken, is het belangrijk om de verhouding tussen je risico en rendement goed af te stellen. Bij beleggen bestaat er eigenlijk altijd een positieve correlatie tussen risico en rendement. Wanneer je een hoger rendement wilt behalen, zal je ook een hoger risico moeten lopen. Toch kan je door slim je risico’s te managen je kansen op het verdienen via aandelen verhogen.

risico aandelen

Dit doe je door alleen beleggingen te openen die een gunstige verhouding hebben tussen het potentiële rendement en potentiële risico. Hiervoor moet je eerst vaststellen wat het koersdoel is. Wanneer je denkt dat je 4 euro winst kunt maken op een aandeel, dan is dit niet per definitie aantrekkelijk of onaantrekkelijk.

Of je de positie moet openen, hangt vooral af van het risico dat je loopt op de positie. Wanneer je om een winst van 4 euro te behalen een risico op een verlies van 20 euro moet nemen dan is dit niet een erg aantrekkelijke belegging. Je moet het immers meer dan 5 keer juist hebben om geld te verdienen. Wanneer je risico maar 1 euro bedraagt, is het een verstandige belegging. Je kan het dan 4 keer fout hebben en nog steeds break even spelen.

Kies je bronnen

Wanneer je geld wilt verdienen met het investeren in aandelen, is het belangrijk om goede bronnen te selecteren. Je moet je beleggingsbeslissingen immers baseren op de beschikbare informatie. Hierbij kan je verschillende analyses gebruiken.

Op de lange termijn zal je het meeste geld met aandelen kunnen verdienen door gebruik te maken van fundamentele analyse. Je bestudeert dan de cijfers achter het bedrijf om te bepalen wat de toekomstperspectieven zijn. Het is ook slim om te kijken naar de algemene marktomstandigheden en de staat van de economie.

Op de kortere termijn kan je technische analyse gebruiken. Wanneer je actief gaat beleggen in aandelen, zijn bewegingen op de korte termijn belangrijk. Hierbij kunnen grafiekpatronen helpen. De koers beweegt zich namelijk vaak vrij stabiel tussen niveaus.

Beleggen in aandelen en opties

De meer gevorderde beleggers onder ons kunnen extra geld verdienen met aandelen door opties te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld call opties uitschrijven. Je ontvangt dan een premie waarmee je een andere belegger de optie geeft om een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen. Wanneer je het aandeel zelf bezit, kan je door het uitschrijven van opties extra geld verdienen met je aandeel.

Je kan ook extra snel geld verdienen met opties door aandelen te kopen door middel van bijvoorbeeld een call optie. Op call opties geldt een zogenaamde hefboom. Hierdoor kan je met een veel kleinere investering soms honderd procent aan winst behalen of meer. Het risico om je gehele inleg te verliezen is echter ook zeker aanwezig.

Ten slotte kan je je beleggingen ook beschermen door middel van put opties. Dit kan je doen wanneer er sprake is van onzekere tijden. Je sluit dan een verzekering af op de daling van de aandeelkoersen. Wanneer je opties goed toepast kan je meer verdienen met beleggingen in je aandelen. Wanneer je echter nog een beginner bent en je je aangesproken voelt door de titel ‘aandelen voor dummies’ kan je opties beter even links laten liggen.

Snel veel geld verdienen met aandelen?

Iedereen droomt ervan om snel, veel geld te verdienen met aandelen. Uiteindelijk wil iedereen wel rijk worden. Maar is dit realistisch? Wanneer je het te snel wilt, komt beleggen in aandelen dichter bij gokken in de buurt te liggen. Je kan geluk hebben en plotseling een mooi bedrag verdienen. Dit gebeurde met mensen die in Bitcoin aandelen belegde. Je kan echter ook je volledige investering verliezen.

Veel geld verdienen met aandelen? Dit is mogelijk, maar niet voor iedereen weggelegd. Het lukt slechts een klein percentage mensen om veel geld te verdienen met beleggen. Professionals doen het vaak beter dan beginnende beleggers. Dit komt onder andere doordat ze aan betere mindset hanteren. In ons psychologie artikel kan je hier meer over lezen.

geld verdienen aandelen

Vergeet de risico’s niet

Veel beginners of dummies verliezen de risico’s van beleggen in aandelen wel eens uit het oog. De uitleg over het verdienen van geld met aandelen kan niet compleet zijn zonder deze te behandelen. Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat je je volledige inleg kunt verliezen bij beleggingen in aandelen. Beleggen zonder risico bestaat jammer genoeg niet!

Wanneer je belegt in aandelen, heb je onder anderen te maken met de volgende risico’s:

  • Het bedrijf kan failliet gaan, je verliest dan vaak bijna al je geld.
  • De koers van een aandeel kan sterk dalen waardoor je investering minder waard wordt.
  • De economie kan verslechteren waardoor alle aandeelkoersen dalen.
  • De wisselkoers van de valuta waarin je belegt kan sterk in waarde dalen.

Het is daarom altijd belangrijk om je goed in te lezen. Beleg of investeer alleen in aandelen wanneer je de risico’s begrijpt. Dit is de belangrijkste tip die we aan iedere beginnende belegger willen meegeven. Wil je de mogelijkheden eerst uitproberen? Dan is het aan te raden om dit door middel van een gratis demo te doen.