Belastingen

In deze categorie kan je alles lezen over belastingen en beleggen.

Belastingvoordeel maatschappelijke beleggingen

Als u opzoek bent naar een groot fiscaal voordeel is maatschappelijk beleggen wellicht een hele goede optie, naast dat u belegt in de maatschappij geeft deze vorm van beleggen u ook een groot financieel voordeel. In deze special gaan wij het hebben over maatschappelijk beleggen en alles wat daar bij komt kijken.

Maatschappelijk beleggen

groene stroomEr zijn vele manieren van beleggen, in dit artikel gaan we het hebben over maatschappelijk beleggen. Fondsen met betrekking tot maatschappelijk en duurzaam beleggen hebben meestal een lagere rendementsverwachting dan normale beleggingsfondsen. De overheid probeert het beleggen in dergelijke fondsen aan te moedigen, dit doen ze door een extra groot fiscaal voordeel aan de fondsen te geven. Zo compenseert het extra grote fiscale voordeel de lage rendementsverwachtingen.
Ook bestaan er de zogeheten ‘’groene fondsen’’, let goed op met het beleggen in groene fondsen, beleg alleen in groene fondsen die ook daadwerkelijk door de overheid als groene fondsen gezien worden. Controleer dus goed of het fonds waarin u wilt beleggen een erkend groen fonds is.

Verschillende soorten maatschappelijk beleggingen

In de wereld van het maatschappelijk beleggen kennen we twee verschillende soorten maatschappelijk beleggen, wij kennen de volgende twee soorten maatschappelijk beleggen:
Groen beleggen: De zogeheten groene fondsen investeren in het milieu, ze investeren bijvoorbeeld in windmolens, milieu bescherming, zonnepanelen en biologische landbouw/veeteelt.
Sociaal-ethisch beleggen: Bij het sociaal-ethisch beleggen beleg je bijvoorbeeld in fondsen die bijdragen aan de ontwikkeling en maatschappij van derdewereldlanden.

Deze manieren van beleggen leveren een mooi belastingvoordeel op, echter zijn er wel een paar haken en ogen. De fondsen waarin u gaat beleggen moeten erkend worden door de overheid. Het komt steeds vaker voor dat er fondsen zijn die zich heel mooi maatschappelijk noemen maar die dat eigenlijk niet zijn, als u hierin belegt krijgt u niet het belastingvoordeel dat u bij een erkend fonds wel krijgt.

Waar kan ik in groene en sociaal-ethische fondsen beleggen ?

ASN Bank en Triodos Bank zijn voorbeelden van sociaal-ethische en groene fondsen. Ook de ING en de Rabobank hebben groene fondsen, de Rabobank geeft bijvoorbeeld af en toe groene obligaties uit. Informeer hierover bij de bank zelf.

Belastingen over beleggingen

De inkomsten die je ontvangt uit je beleggingen vallen in box 3 van ons belastingstelsel. Als het vermogen in box 3 hoger is dan 21.139 euro (2013), dan moet hier belasting over betaald worden.

Nederlands belastingstelsel

belasting beleggenHet Nederlandse belastingstelsel kent drie boxen. box 1 bestaat uit het belastbaar inkomen door werk en woning. In box 2 geeft je het financiële voordeel uit je vennootschap of coöperatie op. In box 3 worden de belastingen over ‘sparen en beleggen’ geheven. Je betaalt 30% belasting over een verondersteld rendement van 4% over uw gemiddelde vermogen. Voor het gemak spreken de meeste mensen hier over 1,2% belasting. Er is ook een heffingsvrij gedeelte van je vermogen. Tot 21.139 euro geldt er een vrijstelling.

Saldo bezittingen en schulden

Je moet op 1 januari het saldo van je bezittingen en schulden te bepalen. In voorgaande jaren diende je hetzelfde te doen op 31 december van hetzelfde jaar, maar vanaf 2011 geldt voor de vaststelling van de rendementsgrondslag nog maar één peildatum. Over het saldo ben je inkomstenbelasting verschuldigd (exclusief heffingsvrije bedragen, zie onder). Hieronder zie je welk belastingtarief u dient te betalen.

Beleggingen en belastingen

Heb je beleggingen? Dan moet je de waarde van uw beleggingen aangeven. Heb je maatschappelijke beleggingen of beleggingen in durfkapitaal? Mogelijk is de waarde van je beleggingen geheel of gedeeltelijk vrijgesteld van belasting én hebt u recht hebt op een extra heffingskorting. Hierdoor betaal je minder belasting.

Aandelen en beleggingsfondsen keren, als de zaken goed gaan, dividend uit. Als belegger ontvang je niet het hele bedrag. Het beursgenoteerde bedrijf of het beleggingsfonds houdt namelijk 15% dividendbelasting in. Deze ‘voorheffing’ kun je dus weer verrekenen bij je aangifte inkomstenbelasting.