Apple aandelen kopen of verkopen?

Apple blijft groeien, ook zonder Steve Jobbs. Met de introductie van de iPad en de ontwikkeling van de iPhone heeft het bedrijf een enorm marktsegment veroverd waarbij de koersen van de aandelen haast alleen maar naar boven lijken te gaan. Is dit een trend die op de lange termijn zal doorgaan of is het verstandig om een short positie op het bedrijf in te nemen?


Apple: een fenomeen

apple_aandeelIedere keer als er een nieuw Apple product wordt aangekondigd begint het speculeren. Op websites worden tientallen nieuwsitems geplaatst en de grootste fans houden de dagen tot de lancering nauwkeurig bij. Wat ooit begon als een klein bedrijf is nu de grootste elektronica onderneming met een winst van maar liefst 13 miljard in 2011!


Totale waarde

De aandelenkoers van het bedrijf noteert momenteel rond de vijfhonderd dollar waarmee de totale beurswaarde op een grove vijfhonderd miljard dollar terecht komt. Dit is een torenhoog bedrag en komt neer op ongeveer 62 euro per aardbewoner! Momenteel lijken de professionals nogal verdeeld rondom de vraag of het de moeite waard is om meer aandelen Apple aan te schaffen. 


Heeft Apple de maximale waarde bereikt?

Veel mensen denken dat Apple haar top bijna heeft bereikt. Na de introductie van de iPhone en de innovatie van de iPad kan het bedrijf weinig nieuws introduceren, en het zal steeds lastiger worden om een steeds kritisch wordende consument tevreden te stellen. Toch blijken de nieuwe producten van Apple die vaak in verhouding met de concurrent minder in huis hebben als warme broodjes over de toonbank te gaan.


Hierin zit dan ook gelijk de kracht en zwakte van het bedrijf: Apple is een fenomeen. Het appeltje geeft een product met een kostprijs van misschien enkele tientjes een waarde die tien keer hoger ligt. Zolang de hype overeind blijft en Apple consumenten positief weet te verrassen zullen de koersen blijven stijgen, maar wanneer het merk niet langer weet te vernieuwen zullen de koersen dalen en de populariteit van het karakteristieke appeltje zal dan afnemen.


Apple kopen of verkopen?

Het is dus lastig om te zeggen of het verstandig is om te kopen of verkopen. Short gaan op Apple is momenteel erg onverstandig, aangezien het bedrijf nog veel groeipotentieel heeft. Toch zou ik de koers goed in de gaten houden: steeds meer analisten geven aan dat het bedrijf momenteel zijn top heeft bereikt. Het is nu aan Apple om ons het tegenovergestelde te bewijzen, wanneer je reeds Apple aandelen bezit zou ik deze dan ook lekker nog even houden. Een site over aandelen kopen bestaat ook.