Aandelen

Lees hier alles over aandelen.

Koersen van aandelen

Er zijn duizenden verschillende aandelen! Deze aandelen hebben allemaal verschillende koersen. Om goede winsten te behalen met aandelen, is het belangrijk om de verschillende koersen op een goede manier te kunnen analyseren. Door goede analyses te maken is het mogelijk om goede winsten te behalen!

Waar is de koers van een aandeel nou eigenlijk op gebaseerd? In principe is het zo dat de koers van een aandeel bestaat uit vraag en aanbod. Het is wel zo dat vraag en aanbod worden beïnvloed door toekomstige verwachtingen, resultaten, cijfers enz. Als u veel winst wilt gaan behalen door aandelen te kopen, is het verstandig om een goede analyse te maken van de koers van een aandeel.

Aandelen beoordelen: Om te kunnen beoordelen of een aandeel koopwaardig is of niet, zal er veel tijd een aandacht moeten worden besteed aan het analyseren. Dit kan door te kijken naar de technische analyse en/of de fundamentele analyse. Bij de technische analyse wordt er via grafieken en indicatoren gekeken hoe het aandeel ervoor staat. Als het aandeel relatief laag staat ten opzichte van de afgelopen maanden, is het verstandig om het aandeel te kopen. Zorg ervoor dat het kopen van een aandeel zorgvuldig wordt uitgevoerd. 

Het beoordelen van de aandelenkoers van een aandeel kunt u altijd doen bij goede brokers die hier ook de middelen voor aanbieden. Ons advies is dan ook vooral om naar goede betrouwbare brokers te gaan zoeken.

Naast de technische analyse, is het ook verstandig om goed te kijken naar de fundamentele analyse. Hierbij wordt er gekeken naar de cijfers en resultaten van het bedrijf. Elk kwartaal komen er cijfers naar buiten, dit geldt zeker voor beursgenoteerde bedrijven. Analyseer deze cijfers dan ook altijd goed! Dit zorgt ervoor dat uw winstkans aanzienlijk toeneemt!

Conclusie koersen van aandelen: De koersen van aandelen zijn erg belangrijk om in de gaten te houden. Door vraag en aanbod ontstaat een koers en hier kunt u als belegger goed op inspelen. Maak goede analyses bij de koersen van aandelen, op deze manier kunt u ervoor zorgen dat grote winsten goed mogelijk zijn.

Apple aandelen kopen of verkopen?

Apple blijft groeien, ook zonder Steve Jobbs. Met de introductie van de iPad en de ontwikkeling van de iPhone heeft het bedrijf een enorm marktsegment veroverd waarbij de koersen van de aandelen haast alleen maar naar boven lijken te gaan. Is dit een trend die op de lange termijn zal doorgaan of is het verstandig om een short positie op het bedrijf in te nemen?


Apple: een fenomeen

apple_aandeelIedere keer als er een nieuw Apple product wordt aangekondigd begint het speculeren. Op websites worden tientallen nieuwsitems geplaatst en de grootste fans houden de dagen tot de lancering nauwkeurig bij. Wat ooit begon als een klein bedrijf is nu de grootste elektronica onderneming met een winst van maar liefst 13 miljard in 2011!


Totale waarde

De aandelenkoers van het bedrijf noteert momenteel rond de vijfhonderd dollar waarmee de totale beurswaarde op een grove vijfhonderd miljard dollar terecht komt. Dit is een torenhoog bedrag en komt neer op ongeveer 62 euro per aardbewoner! Momenteel lijken de professionals nogal verdeeld rondom de vraag of het de moeite waard is om meer aandelen Apple aan te schaffen. 


Heeft Apple de maximale waarde bereikt?

Veel mensen denken dat Apple haar top bijna heeft bereikt. Na de introductie van de iPhone en de innovatie van de iPad kan het bedrijf weinig nieuws introduceren, en het zal steeds lastiger worden om een steeds kritisch wordende consument tevreden te stellen. Toch blijken de nieuwe producten van Apple die vaak in verhouding met de concurrent minder in huis hebben als warme broodjes over de toonbank te gaan.


Hierin zit dan ook gelijk de kracht en zwakte van het bedrijf: Apple is een fenomeen. Het appeltje geeft een product met een kostprijs van misschien enkele tientjes een waarde die tien keer hoger ligt. Zolang de hype overeind blijft en Apple consumenten positief weet te verrassen zullen de koersen blijven stijgen, maar wanneer het merk niet langer weet te vernieuwen zullen de koersen dalen en de populariteit van het karakteristieke appeltje zal dan afnemen.


Apple kopen of verkopen?

Het is dus lastig om te zeggen of het verstandig is om te kopen of verkopen. Short gaan op Apple is momenteel erg onverstandig, aangezien het bedrijf nog veel groeipotentieel heeft. Toch zou ik de koers goed in de gaten houden: steeds meer analisten geven aan dat het bedrijf momenteel zijn top heeft bereikt. Het is nu aan Apple om ons het tegenovergestelde te bewijzen, wanneer je reeds Apple aandelen bezit zou ik deze dan ook lekker nog even houden. Een site over aandelen kopen bestaat ook.

 

Hoe een aandeel beoordelen

In tegenstelling tot traders beleggen investeerders op lange termijn. De aandelen die aangekocht zijn blijven vaak jaren in het portfolio. Dit vereist een grondige beoordeling van het bedrijf om zeker te zijn dat de continuiteit niet in gevaar is, en het aandeel een mooie return kan opleveren. Niet elk aandeel is de moeite waard om in te investeren. Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten bij de beoordeling opgesomd.

Waar let je op bij het beoordelen van een aandeel?

  • De financiële cijfers: is de onderneming stabiel & financieel gezond?
  • Keert het bedrijf met regelmaat dividend uit, of verdien je alleen geld door koersstijgingen?
  • Wat zijn de toekomstverwachtingen binnen de sector alwaar het bedrijf opereert? 

Beoordelen op de korte termijn

waarde aandeelVoordat we ingaan op het beoordelen van aandelen op de lange termijn besteden we even kort aandacht aan het beoordelen van een aandeel op de korte termijn. Wanneer je een zogenaamde trader bent verdien je geld door het snel kopen en verkopen van aandelen. Wanneer je op deze manier handelt zijn de financiële situatie, het dividendbeleid en de sector veel minder belangrijk. 

Op de korte termijn wordt de koers namelijk voornamelijk beïnvloedt door nieuwsfeiten en technische niveaus. Op de lange termijn zijn de gegevens die we verder in dit artikel bespreken echter meer van belang. 

De financiële situatie

Onderzoek steeds of het bedrijf liquide en solvabel is. Zo weet je of het bedrijf op korte en lange termijn zijn schulden kan terugbetalen. Indien dit niet het geval is, onderzoek ook steeds de achterliggende reden. Mogelijk is het een bedrijf in volle groei waardoor de liquiditeit vermindert, maar de solvabiliteit gegarandeerd is. De liquiditeitsproblemen lossen zich dan zelf op.

Al deze informatie is vervat in de jaarrekening en de balans. Deze zijn eenvoudig op te vragen, waarna er verschillende ratio's berekend kunnen worden. Deze ratio's geven meer informatie over de liquiditeit, solvabiliteit, cash flows en toegevoegde waarde van het bedrijf.  Het voordeel van ratio's is dat je hiermee verschillende boekjaren kunt vergelijken om te controleren of de financiële situatie is verbeterd of verslechterd.

Daarnaast vereenvoudigen ratio's het vergelijken van het bedrijf met concurrenten in dezelfde sector. Vergeet niet dat resultaten in het verleden geen garantie zijn voor de toekomst maar hoogstens een indicatie. Volg daarom steeds nauwgezet de persberichten van het bedrijf en de voorspellingen van de sector.

Het dividendbeleid

Sinds de financiële crisis hechten investeerders weer meer waarden aan dividendaandelen.  Dit zijn aandelen waarbij er jaarlijks een dividend wordt uitbetaald. De return on investment van het aandeel bestaat dan niet enkel meer uit de meerwaarden door koersstijgingen.  Het uitkeren van een dividend kan een indicatie zijn van een gezonde financiële situatie.  

Het bedrijf maakt winst en heeft deze winst niet geheel nodig om de groei te financieren. In onzekere tijden waarbij koersstijgingen niet gegarandeerd zijn, zijn deze aandelen zeer gewaardeerd en daardoor overgewaardeerd.  Aandelen die elk jaar een dividend uitkeren zijn te vinden in defensieve sectoren, bijvoorbeeld de energiesector.

Situatie binnen de sector

Naast een beoordeling van het bedrijf zelf, moet ook de positie van het bedrijf binnen de sector bekeken worden.  Is het bedrijf een leider of een volger?  Is de vraag naar de producten stabiel?  Is er veel innovatie en worden nieuwe producten in een hoog tempo gelanceerd?  Kunnen nieuwe aanbieders de markt snel en goedkoop betreden?  

Al deze vragen bepalen de stabiliteit en de voorspelbaarheid van de bedrijfsresultaten. Zo kan er een beeld gevormd worden over de stabiliteit van de markt en de positie van het bedrijf in de toekomst. Zo kan het bedrijf bezig zijn aan een nieuw product waardoor ze marktaandeel gaan winnen, of kunnen ze moeilijke jaren doormaken vanwege de innovatie van een concurrent. Dit zal invloed hebben op de koers en de winst van het bedrijf, wat je resultaat kan beïnvloeden.