Aandelen kopen en verkopen: beleggen doe je zo!

Aandelen kopen en verkopen: hoe doe je dat nu eigenlijk? Als nieuwe belegger heb je vaak allerlei vragen over het beleggen in aandelen. In dit artikel bekijken we precies wat je moet doen om aandelen te kunnen kopen. Ook beantwoorden we enkele belangrijke vragen die je helpen bij je eerste beleggingen.

Hoe kan je aandelen kopen?

Het kopen van aandelen is tegenwoordig erg eenvoudig. Er bestaan grofweg twee manieren waarop je aandelen kunt kopen.

De eerste manier is door een participatie te kopen in een beleggingsfonds. Dit is ideaal wanneer je zelf niet actief bezig wilt zijn met het beleggen in aandelen. Een beleggingsfonds beheert een maandje aandelen en je profiteert indirect van de opbrengsten.

Het is ook mogelijk om zelf aandelen te kopen en verkopen. Hiervoor heb je een account nodig bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt voor particuliere beleggers om in aandelen en andere financiële producten te beleggen. Je kan vaak gratis informatie opvragen bij online brokers. Wil je weten waar je het beste in aandelen kunt beleggen? We hebben de beste brokers duidelijk voor je op een rijtje gezet:

Brokers vergelijken

Wat je moet weten voordat je aandelen koopt:

Een aandelenorder plaatsen

Het plaatsen van een aandelenorder via het internet is vrij eenvoudig. Wat moet je aangeven voordat je een positie opent?

  • De naam van het specifieke aandeel
  • Het aantal aandelen dat je wilt kopen
  • Eventueel een prijslimiet
  • De geldigheid van de order
  • Eventueel een stop order

Het vinden van het juiste aandeel is vaak erg eenvoudig. Bij de meeste broker kan je gewoon de naam van het bedrijf invoeren en dan opent het order scherm automatisch.

Het is verstandig om altijd gebruik te maken van een limiet. Een limiet is de uiterste prijs waartegen je een aandeel wilt kopen. Wanneer je geen limiet opgeeft, bestaat er het risico dat je een aandeel tegen een ongunstige prijs koopt. Dit is vooral het geval bij kleine bedrijven waar weinig handel in is. Vergeet ook niet om de geldigheid van de order op te geven zodat je niet maanden later wordt verrast met een positie in een aandeel die je eigenlijk niet meer wilt hebben.

Aandelen kopen order plaatsen

Voorbeeld van een order scherm voor het kopen van aandelen bij Flatex

Het is ook verstandig om gebruik te maken van een stop order. Op die manier voorkom je enorme verliezen met een belegging in een aandeel. Een stop order sluit je belegging in een aandeel automatisch wanneer een bepaalde waarde wordt geraakt.

Wat zijn aandelen ook alweer?

Aandelen zijn verhandelbare stukjes bedrijf. Zodra je een aandeel koopt ben je mede-eigenaar van een bedrijf. Je deelt het bedrijf met de vaak vele andere miljoenen aandeelhouders. Als aandeelhouder mag je ook naar de aandeelhoudersvergadering waar je je stem kunt laten horen. Wil je meer weten over wat aandelen precies zijn? Je leest er onder meer over:

Aandelen uitleg

Winst maken met aandelen

Je koopt een aandeel natuurlijk omdat je winst wilt maken. Er zijn twee manieren waarop je winst kunt maken met een aandeel: door koerswinst en door dividenduitkeringen.

Aandelen zijn constant in beweging. Door een aandeel op het juiste moment te kopen, kan je een forse koerswinst behalen. Het rendement op aandelen ligt op de lange termijn hoger dan het rendement op andere financiële producten. Ook op de korte termijn kan je winst maken door op het juiste moment een aandeel te kopen. Wil je weten hoe je kunt voorspellen wat de prijs van een aandeel gaat doen? Klik dan hier!

De tweede manier waarop je winst kunt maken met aandelen, is via dividend. Dividend is een uitkering van een deel van de winst. Veel bedrijven delen de winst in ieder geval gedeeltelijk met de aandeelhouders. Wanneer je een aandeel bezit op het moment dat het dividend wordt vastgesteld, ontvang je dit geld automatisch op je beleggingsrekening. Onderschat niet de waarde van dividend! Het geeft je een mooi extra inkomen.

Aandelen kopen en verkopen

Aandelen en spreiding

Als belegger wil je natuurlijk een goed resultaat behalen. Hiervoor is het enorm belangrijk dat je voldoende spreiding toepast. Spreiding is een strategie waarbij je meerdere soorten aandelen koopt zodat je risico verlaagd wordt.

Als belegger heb je altijd te maken met het marktrisico. Dit is het risico dat de beurskoersen in de algehele linie dalen. Dit gebeurt vaak onder invloed van slecht nieuws en onzekerheid. Wanneer je een hoog marktrisico verwacht kan je je hiertegen wapenen door middel van een putoptie. Putopties leveren geld op bij dalende koersen. Vanzelfsprekend kost een verzekering wel geld in de vorm van premie.

Door te spreiden verlaag je het risico van het individuele aandeel: dit noemen we ook wel het ondernemingsrisico. De kans dat het verkeerd gaat met één onderneming is natuurlijk altijd aanwezig. Wanneer je slechts aandelen koopt in één bedrijf, is de kans groter dat je geld verliest met je belegging. Door goed te spreiden verhoog je dus de kansen op een goed resultaat. Wil je weten hoe je het beste spreiding kunt toepassen? We hebben een artikel geschreven vol met tips over het toepassen van goede spreiding:

Spreiding uitleg

Risico en rendement

Wanneer je aandelen gaat kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de verhouding tussen het risico en het rendement. Het lukt maar weinig beleggers om de markt te verslaan. Onder de markt verslaan, verstaan we het in meer dan 50% correct voorspellen van het koersverloop van een aandeel. Door je risico’s echter goed te managen, kan je toch een goed resultaat neerzetten.

Maar hoe doe je dat? Daarvoor is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er een positieve verhouding is tussen het risico en rendement. Wanneer een aandeel €10 is en je verwacht dat deze stijgt naar €12 dan is je verwachte winst €2. Wanneer je de kans even waarschijnlijk acht dat de koers daalt naar €8, is de verhouding tussen je risico en het rendement gelijk.

Wanneer je de kans eerder waarschijnlijk acht dat de koers maximaal daalt naar €9, dan is de verhouding tussen het risico en rendement positief. Je verwachte potentiële verlies is immers €1 per aandeel terwijl je verwachte potentiële winst €2 bedraagt!

Zijn aandelen een goed idee?

Veel beleggers vragen zich af of het verstandig is om te beleggen in aandelen. Het antwoord hierop is een volmondig JA! Op de lange termijn presteren aandelen namelijk beter dan andere belegging categorieën. In ons artikel over realistisch rendement kan je zien hoeveel je zou kunnen verdienen met andere belegging categorieën.

Het is in ieder geval een feit dat het geld op je spaarrekening alleen maar minder waard wordt. Onder invloed van de inflatie en belastingen is de kans dat je een doel zoals je pensioen haalt erg klein. Door een deel van je geld te beleggen in aandelen, verhoog je de kans op succes.

Aandelen kopen en de spread

Wanneer je aandelen koopt, heb je altijd te maken met een zogenaamde bied- en laatkoers. Dit zijn de prijzen waartegen beleggers je aandeel momenteel willen kopen en verkopen. Er zit altijd een verschil tussen de bied- en laatkoers. Hierdoor behaal je in het begin altijd een negatief resultaat op je positie.

Spread aandeel kopen

De spread op een markt kan afhankelijk van het volume af- of toenemen. Bij minder bekende aandelen kan de spread flink stijgen.

Enkele laatste beleggingstips

  • Oefenen is verstandig: open een gratis demo om beleggen in aandelen te leren.
  • Ga niet uit van je onderbuikgevoel: maak beslissingen op basis van analyses
  • Beleg in producten en sectoren die je enigszins begrijpt.
  • Beleg bij een goedkope broker: je behaalt dan een hoger rendement.
  • Probeer psychologische valkuilen zoveel mogelijk te voorkomen.