Beleggen met 100 euro: ultieme handleiding

Beleggen is steeds meer mainstream gegaan. Vroeger was het ondenkbaar dat je met een klein bedrag als 100 euro kon beleggen. Tegenwoordig heb je met 100 euro al veel meer mogelijkheden. Maar is het realistisch om met een vergelijkbaar laag bedrag te beleggen? We zochten het voor je uit! In deze rapportage lees je alles wat je moet weten over handelen met 100 euro.

Ik wil 100 euro beleggen: hoe doe je dit?

Wanneer je éénmalig 100 euro wilt beleggen, is het verstandig om dit te doen bij een broker als Plus500. Plus500 is een broker alwaar je actief door middel van CFD’s kunt handelen in bijvoorbeeld aandelen. Het is bij deze broker mogelijk om gebruik te maken van leverage. Met leverage kan je met €1 plotseling een positie openen tot wel €30.

Een groot voordeel hieraan is dat je dus ook met een klein bedrag als €100 grotere posities kunt openen. Je kan bijvoorbeeld een positie openen van €1000 op een aandeel als ING of Philips. Je betaalt hierbij vervolgens geen vaste commissies. Hierdoor kan je ook met een klein bedrag wel degelijk een positief resultaat behalen. Natuurlijk moet je altijd onthouden dat je bij beleggen ook geld kunt verliezen.

Wanneer je van plan bent om met 100 euro te gaan beleggen, is het verstandig om eerst voldoende te oefenen. Juist met kleine bedragen is je foutmarge maar beperkt. Het helpt dan erg wanneer je al weet wat je aan het doen bent. Maak daarom eerst gebruik van je gratis demo van $100.000 voordat je €100 stort.

Gebruik de onderstaande knop om je gratis demo account te openen (67% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.)

eToro aanmelden

Plus500 demo

Bij Plus500 kan je met 100 euro beleggen. Illustratieve prijzen.

Kan ik beleggen met 100 euro?

Zoals je ziet is beleggen met 100 euro zeker mogelijk. Een betere vraag is of je het ook moet willen. Met een dusdanig klein bedrag beleggen neemt namelijk duidelijk extra risico’s met zich mee. Wanneer je een groter bedrag op je beleggingsrekening hebt kan je veel meer posities verliezen voordat je het hele account opblaast. Met 100 euro is die ruimte er niet.

Het is dus zeker mogelijk om met een dusdanig klein bedrag te beleggen. Verwacht echter geen wonderen en onthoud dat je met 100 euro een aardig risico neemt. Bij de meeste brokers kan je beleggen vanaf 100 euro. Je kan er dan ook een gegeven moment voor kiezen om meer te storten. Natuurlijk kan je absoluut dan meer verliezen. In de praktijk is het echter eenvoudiger om je risico’s te managen.

Positieve resultaten behalen

Natuurlijk wil je positieve resultaten behalen. Daarvoor is het belangrijk om je risico’s goed te managen. Het doel van beleggen is het behalen van een positief rendement. Voor elk rendement zal je risico moeten lopen. Wanneer je risico’s echter te ver toenemen, kan je het volledige bedrag op je account verliezen.

Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een gunstige verhouding tussen het risico en rendement op elke belegging. Neem alleen posities in op investeringen waarbij je potentiële rendement twee keer zo hoog ligt als je potentiële verlies. Wanneer je verwacht dat de koers €4 gaat stijgen en je bij €2 al weet dat het niet meer gaat gebeuren dan is dit een gunstige belegging. Je hoeft het dan in minder dan de helft van de situaties aan het juiste eind te hebben om toch een positief resultaat te behalen.

100euro beleggen

Verder is het belangrijk om rekening te houden met het volledige bedrag op je account. Wanneer je 100 euro hebt en je riskeert €10 per belegging dan kan je al na 10 slechte beslissingen failliet gaan. Wanneer je €1000 op je account hebt kan je dit 100 keer doen. Zelf wanneer je goede beslissingen neemt kan er sprake zijn van een periode met slecht geluk. Je kan dan het volledige bedrag op je account verliezen door stomme pech.

Bereken daarom hoe vaak het misgaat bij de beleggingsstrategie die je gaat toepassen. Je kan door middel van een gratis demo eerst simuleren wat er gebeurt binnen je plan.

Beleggen met 100 euro per maand

Er zijn ook veel mensen die ervoor kiezen om elke maand een vast bedrag van 100 euro te beleggen. Dit is een goede start! Je kan door constant geld opzij te zetten op de lange termijn een leuk vermogen opbouwen. Hiervoor is het volgende wel belangrijk:

  • Je moet het volhouden en echt periodiek de 100 euro blijven storten.
  • Je moet het geld een tijdje kunnen missen.

Wanneer je maandelijks 100 euro wilt beleggen, is het slim om dit door middel van een fonds te doen. Hiervoor zijn EFTs bijzonder geschikt. Met een EFT kan je zelfs een klein bedrag als 100 euro spreiden over verschillende sectoren en landen. Hierdoor neemt het beleggingsrisico af en zal je niet zomaar je volledige inleg verliezen.

Een goede partij om maandelijks op deze manier te beleggen is DEGIRO. Je kan hier in veel EFTs handelen zonder transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om gratis een account te openen:

DEGIRO aanmelden

Kan je onder 100 euro beleggen?

Bij sommige brokers is het ook mogelijk om met een bedrag lager dan 100 euro te beleggen. In ons overzicht van brokers zie je waar je zoal terecht kan. Wil je meer weten over het beleggen met nog kleinere bedragen? In ons artikel over beleggen met 50 euro lees je er meer over!

Alternatieven

Je hoeft je 100 euro natuurlijk niet te investeren. Heb je wel eens aan deze alternatieven gedacht?

Buffer opbouwen?

Voordat je gaat beleggen is het belangrijk dat je een sterke buffer hebt om tegenvallers op te vangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine of uitlaat. Heb je nog geen buffer? Dan is het misschien verstandiger om eerst maandelijks 100 euro in een buffer te stoppen.

Slim doorverkopen van producten

Wanneer je veel kennis hebt van bepaalde producten, kan je ook geld verdienen met het flippen van producten. Je koopt dan met 100 euro een camera waarvan je weet dat hij bijvoorbeeld 150 euro waard is. De winst kan je vervolgens in je zak steken. Je zal wel aardig wat tijd moeten investeren bij het doorverkopen van producten.

Goed doel

Je kan natuurlijk altijd besluiten om de 100 euro over te maken naar een goed doel. Het levert je misschien geen rendement op, maar wel een stukje karma.

Conclusie

Wanneer je het goed aanpakt kan je van die €100 wellicht €200 maken. Bedenk wel dat je met een klein bedrag als honderd euro een groter risico loopt op het verliezen van je investering. Dit komt simpelweg doordat je minder beweegruimte hebt. Je kan het geld in ieder geval als leergeld zien. Een wijze les en een nieuwe vaardigheid is immers ook wat waard!